Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Piaţa valutară, în aşteptarea "presiunilor" din partea cumpărătorilor sau vînzătorilor

16 mar. 2016,, 16:00   Economie
5022 1
Piaţa valutară, în aşteptarea "presiunilor" din partea cumpărătorilor sau vînzătorilor
Foto: actualitati.md
Piaţa valutară a Moldovei este în aşteptarea "presiunilor" din partea cumpărătorilor sau vînzătorilor.

"În cazul în care vînzătorii vor fi mai activi în a oferi valută pentru satisfacerea plăţilor în valută naţională, atunci cursul obişnuit pentru piaţă de 19,95 MDL:$1 va fi influenţat şi leul moldovenesc va cîştiga poziţii. Iar dacă pe piaţă mai activi vor fi cumpărătorii de valută, atunci cursul va începe să se deplaseze în sus, pentru a depăşi cu uşurinţă pragul de 20,5 MDL:$1", a spus dealerul valutar al unei bănci.

Caracterizînd situaţia de pe piaţa valutară de la începutul săptămînii curente, el a spus că piaţa este inactivă, argumentînd prin cererea şi oferta mică de valută.

"Spre 20 martie ar putea creşte cererile de cumpărare a valutei din partea operatorilor pieţei de resurse energetice, ceea ce va revigora puţin situaţia", afirmă participanţii pieţei.

Fiind întrebat despre modul în care a reacţionat piaţa la afirmaţia noului guvernator al Băncii Naţionale, bancherul Sergiu Cioclea, răspunsul interlocutorului a fost succint - "Nicicum".

"Noul şi precedentul guvernator al BNM au o caracteristică comună – ei ambii, pînă a veni la BNM, nu au ştiut cum funcţionează în ansamblu sistemul bancar, indiferent de dimensiuni", a remarcat participantul pieţei, adăugînd că acum totul va depinde de reacţia noului guvernator al BNM la propunerile consilierilor săi.

Potrivit interlocutorului, Cioclea a remarcat corect nivelul de birocratizare a procesului de creditare la băncile Moldovei.

"Dar aceasta este vina regulatorului, care a reglementat totul în exces. Bineînţeles că aceasta s-a făcut pentru a pedepsi băncile problemă, care nu mai sînt, iar regulamentele şi cerinţele au rămas", a menţionat participantul pieţei, propunînd să se facă comparație cu activitatea băncilor procesul de creditare al organizaţiilor financiare, a căror funcţionare în Moldova este simplă şi pe înţelesul tuturor.

Anterior, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat că după primele simptome ale creşterii economiei, în Republica Moldova va începe să scadă indicele "dolarizării", care în anul 2015 a crescut cu circa 10% şi a atins 50%.

"Nivelul minim al «dolarizării» la noi a fost de 40%. Aceşti bani la nivelul de 10% vor reveni la BNM, în curînd noi vom începe să le răscumpărăm în rezervele noastre de valută", a menţionat bancherul, amintind că în anii 2012 şi 2013 banca a cumpărat pe piaţă cîte $300 mil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?