Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Curtea Constituțională nu a permis limitarea imunității deputaților

16 mar. 2016,, 12:16   Politică
3148 1
Curtea Constituțională nu a permis limitarea imunității deputaților
Foto : protv.md

Curtea Constituțională a avizat negativ inițiativa Ministerului Justiției privind limitarea imunității parlamentare a deputaților. Proiectul prevedea că deputatul va putea fi percheziționat sau arestat, fără acordul prealabil al Parlamentului, în anumite circumstanțe, notează NOI.md.


Curtea a stabilit însă că această inițiativă, de modificare a articolului 70 din Constituție, depășește limitele de revizuire impuse de dispozițiile constituționale și nu poate fi înaintată Parlamentului spre examinare. Potrivit Curții, imunitatea deputatului poate fi limitată, însă prin prevederi mai clare.

"Formularea propusă generează confuzii privind corelaţia între imunitatea deputatului și existența unei hotărîri irevocabile de condamnare", se arată în decizie.

Precizăm că Guvernul a aprobat recent un proiect de revizuire a articolului 70 din Constituție, care urma să fie transmis spre adoptare Legislativului. În opinia autorilor, cadrul legal actual oferă protecție exagerată deputaților și face practic imposibilă tragerea lor la răspundere penală pentru săvîrșirea anumitor infracțiuni.

Modificarea propusă de Ministerul Justiției prevedea că deputatul va putea fi reținut fără consimțămîntul Parlamentului, în cazurile de infracțiune flagrantă sau atunci cînd există o hotărîre irevocabilă de condamnare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?