Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova s-a diminuat rata inflației

15 mar. 2016,, 11:45   Economie
2923 0
În Moldova s-a diminuat rata inflației
Foto: yuga.ru

Ritmul anual al inflației în Moldova își continuă dinamica descendentă pentru a doua lună consecutiv. În particular, în luna februarie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) în ultimele 12 luni a constituit 10,3 la sută, fiind cu 3,1 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă. Datele au fost prezentate de Banca Națională a Moldovei, care a menționat că această dinamică confirmă ultima prognoză a BNM cu privire la diminuarea graduală a inflației anuale, inclusiv datorită bazei înalte de comparație din anul 2015, notează NOI.md.


Banca Națională a Moldovei menționează că riscurile externe la adresa inflației rămîn ridicate, avînd ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului exterior cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amînarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale.

BNM a indicat că rata anuală a inflației în Moldova în ultimele 12 luni și în februarie 2016 a constituit 10,3 la sută, micșorîndu-se cu 3,1 puncte procentuale față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 3,8 puncte procentuale superioară celei din luna februarie 2015.

Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a preţurilor la produsele alimentare și cea a inflației de bază au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei în februarie 2016 sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an, dar și a secetei din anul precedent. Totuși, contribuția acestora a fost una semnificativ inferioară celei din luna precedentă. Astfel, contribuția prețurilor la produsele alimentare s-a diminuat pînă la nivelul de 4,8 puncte procentuale, iar cea a inflației de bază – pînă la 3,2 puncte procentuale. Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate s-a redus pînă la nivelul de 2,4 puncte procentuale, iar contribuția din partea prețurilor la combustibili a constituit minus 0.2 p.p.

Rata inflației lunare în februarie 2016 a constituit minus 0,5% (deflație), ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare, cele nealimentare și la servicii cu 0,4, 0,5 și 0,8 la sută, respectiv.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în ultimele 12 luni și în luna februarie 2016 valoarea de 10,6%, fiind cu 3,6 p.p. inferioară celei din luna precedentă.

În luna februarie 2016, rata lunară a inflației de bază a constituit 0,3%. Cele mai semnificative contribuții pozitive au fost generate de modificarea preţurilor la componentele „alimentație publică” (1,2%), „țigări” (0,5%), „îmbrăcăminte” (0,5%) și „întreținerea zilnică a gospodăriei” (0,4%). Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au redus cu 0,4% ca urmare a diminuării preţurilor la ouă cu 14,4%, la legume proaspete cu 1,1%, la carne, preparate și conserve din carne cu 1% și la cartofi cu 0,7%.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat cu 0,6 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Diminuarea preţurilor la produsele sus-menţionate a fost influenţată, în principal, de consemnarea pe parcursul lunii a unor temperaturi anormal de ridicate ce au favorizat păstrarea şi comercializarea acestor produse.

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare în februarie 2016 a constituit 11,8%, fiind cu 2,8 p.p. inferioară celei din luna precedentă și cu 5,8 p.p. mai mare decît în luna februarie 2015.

În luna de referință, preţurile la produsele şi serviciile reglementate s-au diminuat cu 1% față de luna precedentă. Evoluția respectivă a fost determinată în cea mai mare parte de reducerea preţurilor la gazul din rețea cu 10,1%. În luna februarie 2016, prețurile la medicamente s-au majorat cu 0,4%, la serviciile transportului feroviar internațional au crescut cu 2%, iar cele aferente serviciilor aeriene s-au diminuat cu 1,9%. Prețurile la serviciile birourilor de avocați și judecători au crescut cu 6,2%, însă acestea au generat contribuţii neglijabile la dinamica lunară a preţurilor la serviciile reglementate.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate în februarie 2016 a constituit 11,1%, fiind inferior cu 2 p.p. faţă de nivelul lunii precedente și superior cu 8,6 p.p. faţă de valoarea înregistrată în luna februarie 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?