Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

De ce stagnează piața valutară

9 mar. 2016,, 13:00   Economie
2509 0
De ce stagnează piața valutară
Foto: noi.md
Piaţa valutară a Moldovei stagnează din cauza cererii şi propunerii abia vizibile de dolari şi euro.

"Speranţa la o mică revigorare a pieţei datorită procurării de valută de către furnizorii de resurse energetice – Moldovagaz şi Gas Natural Fenosa, precum şi operatorii pieţei de produse petroliere nu s-a justificat. În primul rînd, aceste companii au cumpărat valută în volum mic, cаm cîte $1 mil. pe zi. În al doilea rînd, furnizorii îşi plasau cererile la diferite bănci, ceea ce nu ajuta la «presarea» cursului leului moldovenesc", a spus dealerul valutar al unei bănci.

Potrivit lui, piaţa nu a resimţit revigorare din motiv că volumul tranzacţiilor este foarte mic, şi aşa a continuat toată săptămîna trecută.

"Posibil, graţie temperaturilor mai ridicate, importatorii materialelor de construcţie vor fi mai activi pe piaţă, deşi speranţele sînt vagi, deoarece cererea este foarte mică", a spus dealerul.

Fiind întrebat dacă dealerii BNM au dorinţă de a procura valută pentru suplinirea rezervelor valutare, participantul pieţei a remarcat că din vara anului trecut BNM practic este absentă pe piaţă.

"Asemenea poziţie a regulatorului demonstrează că este mulţumit de raportul de pe piaţă dintre cursurile valutelor tari şi cel al leului moldovenesc", a spus dealerul, presupunînd că în condiţii de "piaţă inactivă" cursul valutei naţionale faţă de dolarul SUA va fi la nivelul de 19,95-20,50 MDL:$1.

Participanţii pieţei afirmă că şi piaţa de vînzare a lichidităţilor la casele de schimb valutar practic copiază situaţia de pe piaţa interbancară a valutei fără numerar.

"Astăzi, la case nu prea se văd doritori de a vinde şi procura dolari şi euro la un asemenea curs", subliniază dealerii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?