Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Secretarul CEC: Parlamentul ar trebui să numească o nouă comisie

7 mar. 2016,, 16:00   Politică
4093 4

Secretarul CEC: Parlamentul ar trebui să numească o nouă comisie
Foto: jurnal.md

Deoarece la data de 11 februarie curent au expirat mandatele membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC), iar Parlamentul încă nu a votat o nouă componență și nici nu s-a expus pe marginea acţiunilor ce urmează a fi întreprinse în continuare, TRIBUNA a solicitat un comentariu la temă Secretarului Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir.

Potrivit spuselor sale, Legea nu oferă prea multe detalii în acest sens. „Legea spune doar că mandatul CEC este de 5 ani, iar la expirarea acestui termen Parlamentul poate modifica componența Comisiei. De la sine se înțelege că actualii membri teoretic își pot păstra și prelungi mandatul de membru al CEC încă pentru 5 ani în viitoarea componență, dacă Parlamentul va dori acest lucru. Cînd, cum și în ce condiții urmează să fie reînoită componența CEC, nu este clar”, a explicat el.

Andrei Volentir a precizat că este doar o excepție, stabilită în lege, potrivit căreia, dacă mandatul expiră în perioada electorală, atunci acest termen se prelungește de drept pe încă 3 luni zile. „La moment, noi nu avem această situație, aceste condiții nu le întrunim şi, prin urmare, Parlamentul trebuie să examineze chestiunea privind numirea noi componențe a Comisiei într-o perioadă cît se poate de apropiată, dar în ce termen acest lucru urmează a fi făcut, nu este precizat în lege”, a subliniat Volentir.

Secretarul CEC a menţionat că, „urmînd logica și făcînd analogie cu alte autorități colegiale/colective, ajungem la concluzia că, odată ce Parlamentul, la expirarea celor 5 ani (11 februarie 2016), nu a numit o nouă componență, actuala componență își poate exercita în continuare atribuțiile, dacă va fi necesar acest lucru”. „Asta este părerea mea, împărtășită și de o bună parte dintre colegii mei de Comisie”, a precizat el.

Totodată, Andrei Volentir a spus că sînt și alte păreri. „Alți membri, care nu susțin această ipoteză, spun că, la expirarea celor 5 ani, noi nu mai avem în continuare atribuții funcționale. Eu nu sînt de acord cu această părere. Dacă, ipotetic, am vorbi că astăzi apare necesitatea de a desfășura urgent un referendum, de exemplu, ori alegeri parlamentare anticipate și Parlamentul nu s-a expus, nu a modificat componența Comisiei, atunci cine le va administra?!”, a adăugat Volentir.

În același context, Secretarul CEC a făcut referire la Legea 199 privind funcția de demnitate publică. „Atît eu, în calitate de Secretar CEC, cît și Dl Ciocan, în calitate de Președinte, exercităm funcții de demnitate publică. Potrivit acestei legi, noi sîntem obligați să asigurăm interimatul funcțiilor pînă la suplinirea lor de către succesori. Acum, dacă nu avem o nouă componență (funcția de Președinte și de Secretar sînt funcții administrative), dacă eu, în calitate de Secretar, îmi continui activitatea conform Legii 199, nu pot continua să exercit această funcție fără să fiu membru. Deci, de la sine se înțelege că, calitatea de membru al Comisiei, în cazul meu, s-a prelungit de drept, ceea ce înseamnă că și ceilalți colegi de Comisie își continue activitatea pînă cînd Parlamentul va numi o nouă componență”, a conchis Volentir.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?