Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Candu a spus cînd vor avea loc alegerile prezidențiale

7 mar. 2016,, 10:15   Politică
6349 3

Candu a spus cînd vor avea loc alegerile prezidențiale
Foto: sputnik.md

Spicherul Parlamentului RM, Andrian Candu, a menționat în cadrul unei emisiuni la un post TV privat că șeful statului urmează să fie ales cel puțin peste jumătate de an.

Pregătirile pentru alegerile prezidențiale vor începe după ce Parlamentul va introduce modificările în legislație și va numi data alegerilor, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate spicherul legislativului, Andrian Candu, menționînd că alegerile vor avea loc cel mai probabil la toamnă.

Vinerea trecută Curtea Constituțională (CC) a anulat modificările din 5 iulie 2000 introduse în Constituția Republicii Moldova. Instanța a declarat nule toate modificările introduse la acea oră de Parlamentul RM referitor la trecerea la alegerea președintelui țării de către Parlament cu voturile a trei treimi din cei 101 deputați. Astfel, săptămîna trecută CC a lăsat în vigoare mecanismul precedent de alegere a șefului statului, și anume prin alegerea directă de către întregul popor.

Ulterior, președintele CC, Alexandru Tănase, a precizat că hotărîrea Curții presupune că deputații au la dispoziție două luni, pînă pe 24 mai, pentru a decide data alegerilor prezidențiale. Totodată, acesta a menționat că nu este obligatoriu ca alegerile să se desfășoare pînă la 24 mai.

În cadrul emisiunii „Replica" la postul TV Prime, Candu a spus că precizarea de către președintele CC vizavi de stabilirea termenului de alegere a șefului statului permite de afirmat că pentru pregătirea scrutinului va fi necesar minimum jumătate de an.

„În timpul cel mai apropiat vom elabora în parlament planurile de modificare a Codului electoral. În cazul dat este vorba de modificări substanțiale. Cel mai probabil, alegerile vor avea loc la toamnă", a specificat Candu.

Acesta a adăugat că, astfel, concurenții electorali vor avea timp să se pregătească pentru alegeri.

Anterior, președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, precizase că, potrivit Codului electoral care a fost în vigoare pînă în anul 1999, perioada preelectorală era de 90 de zile, iar în varianta actuală a Codului respectiv perioada preelectorală pentru oricare tip de alegeri este de 60 de zile.

Ciocan a menționat că anume Parlamentul RM este cel care trebuie să determine termenul perioadei preelectorale: 60 sau 90 de zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?