Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Andrievschi: Alegerea Preşedintelui prin vot universal va contribui la intensificarea luptei politice

4 mar. 2016,, 18:00   Politică
5819 11
Андриевский: Всенародное избрание президента усилит политическую борьбу
Foto: noi.md
Hotărîrea Curţii Constituţionale, prin care Preşedintele Moldovei va fi ales de popor nu a fost primită cu mare entuziasm de către politologul Vitalie Andrievschi. El consideră că acest lucru poate duce la intensificarea luptei politice, deoarece Premierul şi Preşedintele ar putea avea diferite orientări politice. Opinia a fost expusă în cadrul unui interviu oferit ziarului „Komsomoliskaia pravda”, relatează NOI.md.

Andrievschi a mărturisit că nu a înţeles prea bine hotărîrea Curţii Constituţionale. „Probabil că eu nu am înţeles, deoarece consider că în Moldova ar putea fi lichidat cu desăvîrşire postul de Preşedinte. Acesta este ca a cincea roată la căruţă, care împiedică circulaţia. În Marea Britanie Prim-ministrul şi partidul de la guvernare sînt responsabili pentru situaţia în ţară. În ţara noastră toţi înţeleg foarte bine că astăzi această funcţie îi revine Cabinetului de miniştri Pavel Filip”, a menţionat politologul.

El prognozează acutizarea luptei politice. „Să presupunem că Preşedintele este ales de popor. Să admitem că Maia Sandu va cîştiga alegerile şi va deveni Preşedintele ales de popor,iar la alegerile parlamentare vor cîştiga Dodon şi Usatîi… Vom fi martorii unui conflict, unei lupte politice dintre Preşedintele ales de popor şi Parlamentul ales de popor, astfel că nu va rămîne nici piatră peste piatră. Va fi o luptă politică permanentă”, a menţionat Andrievschi.

El a adăugat că este extrem de necesar să se stabilească funcţiile Preşedintelui şi rolul lui în formarea Guvernului. „Ori el are anumite abilităţi, ori va rămîne aceeaşi figură, cum a fost pînă în prezent, care nu are nici o influenţă. Respectiv trebuie de modificat întreaga Constituţie, iar acesta este un proces complex”, - a conchis expertul.

Reamintim că la 4 martie Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţională procedura alegerii Preşedintelui în Parlament. Astfel, s-a abrogat hotărîrea din anul 2000, potrivit căreia în postul de Preşedintele poate fi ales candidatul care a acumulat voturile a 3/5 din deputaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?