Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Promisiunea dată găgăuzilor de către ministrul Educației

4 mar. 2016,, 13:45   Societate
6883 9
Foto: twitter.com
Ministrul Educației, Corina Fusu, a declarat că Guvernul Republicii Moldova va acorda, în măsura posibilităților, asistență la studierea limbii de stat de către locuitorii Găgăuziei. Ea a propus să se deschidă în instituțiile de învățămînt ale autonomiei clase cu instruire în limba de stat. Ministrul a făcut aceste afirmații în cadrul ședinței în deplasare a Guvernului din 4 martie, care a avut loc în satul Avdarma, raionul Comrat, relatează NOI.md.

Fusu i-a dat asigurări bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, că la nivel guvernamental vor fi depuse eforturi pentru facilitarea condițiilor la studierea limbii de stat de către locuitorii autonomiei. „Ministerul Educației a stabilit o conlucrare susținută cu Direcția educație a Găgăuziei. Conștientizăm toată seriozitatea problemei privind cunoașterea aici a limbii de stat. În legătură cu aceasta, propun să se examineze în viitorul apropiat proiectul hotărîrii privind deschiderea în instituțiile de învățămînt ale autonomiei a claselor cu instruire în limba de stat”, a menționat Corina Fusu.

Irina Vlah, în timpul prezentării raportului despre situația social-economică și problemele dezvoltării UTA Găgăuzia, a evidențiat problema lingvistică, cu care se confruntă populația locală. „Locuitorii autonomiei, îndeosebi generația tînără, se simt lezați și nu pot în măsură deplină să-și dezvăluie potențialul profesional în Moldova, anume din cauza barierei lingvistice”, a specificat bașcanul. Ea a adăugat că este nevoie de implementat programul de stat pentru studierea în Găgăuzia a limbii de stat.

Ședința în deplasare a Guvernului RM a avut loc în Găgăuzia pentru prima dată în 16 ani. După cum a menționat în cadrul ședinței prim-ministrul, Pavel Filip, acest eveniment urmează să contribuie la consolidarea relațiilor oficialităților de la Chișinău cu autoritățile autonomiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?