Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului au avut opinii diferite asupra unor subiecte

4 mar. 2016,, 09:30   Politică
2302 0
Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului au avut opinii diferite asupra unor subiecte
Foto: rutowns.ru
Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, au avut opinii diferite asupra unui şir de subiecte. Acest fapt rezultă din declaraţiile oficialilor de la finele întrevederii desfășurate la Chişinău.

Gheorghe Bălan a subliniat că "la etapa actuală este necesară transformarea treptată a operaţiunii de menţinere a păcii într-o misiune civilă de monitorizare a situaţiei în zona de securitate".

"Introducerea pacificatorilor din Federaţia Rusă în anul 1992 a ajutat la stoparea războiului. Din acea perioada nu s-a auzit nicio armă în zona de securitate. Componenta militară a operaţiunii trebuie minimizată. Noi presupunem că este sens să ne dezicem de posturile pacificatorilor cu arme automate şi grele. Numărul posturilor trebuie redus, iar apoi şi pacificatorii trebuie schimbaţi în observatori internaţionali. Noi nu sîntem contra ca în această misiune să participe şi reprezentanţii Federaţiei Ruse. Dar trebuie să trecem la un nivel nou, mai calitativ al relaţiilor", a spus Gheorghe Bălan.

În opinia lui Vitali Ignatiev, "mecanismul de menţinere a păcii lucrează efectiv în decurs de aproape un sfert de secol şi este sens să fie schimbat".

"Noi categoric nu acceptăm transferul subiectelor ce ţin de forţele de menţinere a păcii, condamnaţii militari, observatori în discuţiile reprezentanţilor politici ai Chişinăului şi Tiraspolului. Aceasta nu intră în competenţa noastră. Cu toate acestea, Moldova în permanenţă ne implică în această discuţie. Haideţi să soluţionăm problemele actuale ale oamenilor, ale mediului de afaceri, şi nu dispoziţiile care nu intră în competenţa noastră".

El a menţionat, de asemenea, că dosarele penale împotriva persoanelor oficiale, deschise în RM, au în ultimul timp un caracter schimbător. La rîndul său, Gheorghe Bălan nu este de acord cu această afirmaţie, precizînd că totul se întreprinde în "în conformitate cu legea".

Ignatiev a comunicat joi, după întrevederea bilaterală, că "există 200 de cazuri penale împotriva funcţionarilor din RMN, deschise pe motive politice".

"Noi am discutat acest subiect înca în aprilie 2015. Practic a trecut un an, dar numărul cazurilor nu s-a micşorat, ci din contra a crescut. Există cazuri penale şi pe membrii grupurilor de experţi. De asemenea, la cererea Moldovei, în Grecia a fost arestat reprezentantul forţelor de ordine transnistrene (ofiţerul de poliţie Maxim Cuzmiciov - "I"), dar mai tîrziu instanţa de judecată de la Atena l-a eliberat şi a refuzat asupra extrădării lui în RM. Este un precedent juridic clar. Nu avem încă nici o statistică privind numărul de cauze penale împotriva funcţionarilor din Transnistria iniţiate de către forţele de putere. Noi ne adresăm din nou şi din nou către RM, cu cerinţa de a explica această practică", a declarat diplomatul, adăugînd că la şedinţa de astăzi el a transmis o broşură cu o listă a cauzelor penale împotriva funcţionarilor publici ai Transnistriei.

Gheorghe Bălan a declarat că dosare penale motivate politic împotriva funcţionarilor transnistreni nu există.

"Dosarele se deschid doar în cazul cînd are loc o încălcare concretă a legii", a spus Bălan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?