Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Timofti: Retragerea militarilor ruşi din Moldova ar fi un pas important în reglementarea transnistreană

2 mar. 2016,, 17:00   Politică
5373 17
Тимофти: Вывод российских войск помог бы урегулированию приднестровского конфликта
Foto: kp.md
Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că "eliminarea prezenţei militare ruse de pe teritoriul statului neutru Republica Moldova ar fi un prim pas pe calea reglementării conflictului transnistrean". Potrivit Serviciului de presă al Preşedintelui, şeful statului a relevat acest fapt în mesajul prilejuit de comemorarea victimelor conflictului armat de pe Nistru.

"Prioritatea ţării noastre acum este soluţionarea conflictului îngheţat pe cale paşnică, în scopul asigurării securităţii cetăţenilor Republicii Moldova, de pe ambele maluri ale Nistrului. Respectarea Declaraţiei Summitului OSCE din 1999 privind eliminarea prezenţei militare ruse de pe teritoriul statului neutru Republica Moldova ar fi un prim pas în acest sens" a subliniat şeful statului, menţionînd că autorităţile moldovene sînt mereu deschise şi cooperante în dialogul privind îmbunătăţirea formatului de negocieri.

Timofti a subliniat că autorităţile niciodată nu vor renunţa la reintegrarea ţării.

"Noi nu vom renunţa niciodată să ne reunificăm ţara, pentru că altfel ar însemna să acceptăm o nedreptate şi să nesocotim sîngele vărsat de bravii noştri combatanţi la Nistru", se arată în mesajul adresat conaţionalilor.

Şeful statului a menţionat că "conflictul armat provocat de forţele separatiste, susţinut deschis de Federaţia Rusă, a marcat destinul ţării noastre, și astăzi resimţindu-se efectele secesiunii".

Potrivit lui Timofti, acum 24 de ani circa trei sute de combatanţi şi-au pierdut viaţa, iar alte cîteva sute au fost răniţi, după ce au opus rezistenţă, în mod legitim, separatismului.

"În această zi a memoriei, este bine să ne amintim de trecut pentru a nu fi condamnaţi să îl repetăm şi exprimăm profunda noastră recunoştinţă în faţa tuturor participanţilor la conflictul armat de pe Nistru care au luptat şi s-au jertfit pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Istoria le va aranja pe toate la locul lor", se spune în mesaj.

Spre deosebire de anii precedenţi, preşedintele nu a participat la mitingul de comemorare şi ceremonia de depunere a florilor la monumentul "Mama îndurerată", edificat la Memorialul Gloriei Militare "Eternitate" acum 20 de ani în memoria ostaşilor căzuţi pe Nistru. La ceremonie au participat deputaţi, miniştri, consilieri prezidenţiali.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?