X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Președintele este obligat să promulge legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea

2 mar. 2016,, 16:00   Politică
2165 1

Președintele este obligat să promulge legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
Foto : protv.md

Șeful statului nu poate trimite Parlamentului spre reexaminare o lege adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului. Hotărîrea a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse anterior de un grup de deputați liberali. Aceștia au cerut Curții să clarifice mecanismul și condițiile privind asumarea răspunderii guvernului, notează NOI.md.

Curtea a stabilit că Guvernul își poate angaja răspunderea asupra mai multor proiecte de lege concomitent. Totuși, proiectele prezentate trebuie să se circumscrie unui singur domeniu de reglementare.

Curtea a mai subliniat că procedura de angajare a răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege, ca modalitate indirectă de legiferare, trebuie să fie determinată de urgența adoptării unor măsuri. Instanța a mai stabilit că președintele țării nu poate trimite Paramentului spre reexaminare o lege în privința căreia Guvernul și-a angajat răspunderea. În caz contrar, o asemenea posibilitate ar conduce, în fapt, la anularea acestui mecanism constituțional.

În același timp, Curtea a reținut că înainte de promulgare, președintele poate sesiza Curtea Constituțională în cazul în care consideră că legea adoptată prin angajarea răspunderii este neconstituțională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?