Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Invenția unui savant moldovean a intrat în Top 10 cele mai impresionante nanotehnologii din februarie 2016

2 mar. 2016,, 09:50   Societate
1118 0

Invenția unui savant moldovean a intrat în Top 10 cele mai impresionante nanotehnologii din februarie 2016
Foto: agora.md

Portalul Nanotechweb.org a selectat 10 cele mai impresionante invenții nanotehnologice din februarie 2016. Una dintre acestea aparține academicianului moldovean Ion Tighineanu.

Portalul londonez Nanotechweb.org, a selectat 10 invenții nanotehnologice la nivel global, din luna februarie 2016, care reprezintă cele mai dinamice state ale lumii: SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, China, Belgia, Olanda, Elveţia.

Invenția realizată de echipa academicianului Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu parteneri din Germania, Marea Britanie şi Australia, a fost selectată de portalul londonez Nanotechweb.org ca fiind, la scară globală, una dintre cele mai impresionante nanotehnologii ale lunii februarie curent.

Savantul moldovean şi colegii săi au demonstrat o nouă modalitate de dirijare a proprietăţilor nitrurii de galiu prin variaţia direcţiei de creştere. Nanotehnologia propusă permite crearea de nanoarhitecturi semiconductoare tridimensionale ce emit lumină în diverse culori ale spectrului. Portalul londonez aduce exemple de arhitecturi nanostructurate hexagonale cu o suprafaţă specifică extrem de mare, precum şi de nanocreioane, ale căror ascuţiş, la excitarea cu electroni, emite lumină în toate culorile curcubeului.

În toamna anului trecut, în cadrul Conferinţei Internaţionale în domeniul Nanotehnologiilor şi Ingineriei Biomedicale, acad. Tighineanu a prezentat referatul „O nouă decolare a nitrurii de galiu”. În prezentare, savantul a menţionat ascensiunea spectaculoasă în decursul ultimilor două decenii a acestui compus chimic, care a stat la baza elaborării surselor de lumină albastră şi ultravioletă, iar actualmente „se avîntă” să cucerească domeniul dispozitivelor electronice la frecvenţe foarte înalte. Nitrura de galiu este un compus chimic inert, piezoelectric, biocompatibil, rezistent la radiaţii şi temperaturi înalte, proprietăţi ce i-au permis să ocupe a doua poziţie în ierarhia materialelor semiconductoare, după siliciu.

Elaborarea savanţilor noştri deschide noi orizonturi pentru implementări practice ale nitrurii de galiu domenii precum optoelectronica, fotonica, biomedicina etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?