Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Cum comentează Ministerul Economiei acuzațiile referitoare la ”furtul secolului” din Cahul

1 mar. 2016,, 14:45   Economie
2541 0
Как Минэкономики комментирует обвинения по «краже века» в Кагуле?
Foto: sputnik.md
Deoarece investițiile reprezintă elementul decisiv al creșterii economice, al promovării factorilor de calitate și eficiență în toate ramurile, începând cu anul 2010, Ministerul Economiei susține activ atragerea investițiilor locale și străine pe platforma parcurilor industriale. În rezultat, timp de 6 ani în Moldova au fost deschise 10 parcuri industriale, în care au fost investiți peste 700 mln. lei și create peste 1800 locuri de muncă, explică Ministerul Economiei într-un un comunicat, citat de NOI.md.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Economiei a susținut și inițiativa autorităților publice locale din Cahul de a deschide un parc industrial pe teritoriul fabricii de brînzeturi din oraș. Astfel, Consiliul Raional Cahul a decis, la 14 februarie 2014, constituirea Comisiei pentru crearea și funcționarea Parcului Industrial Cahul, cu alocarea resurselor financiare pentru studiul de fezabilitate. Controlul asupra realizării proiectului și l-a asumat președintele raionului și Comisia consultativă pentru probleme economice, reforme, buget, finanțe și relații transfrontaliere. Modul de transmitere a terenului în gestiunea antreprenorilor, de asemenea, a fost gestionat de autoritățile publice locale.

Ulterior, la cererea solicitantului, Companiei „Sud-Invest Company”, Ministerul Economiei a promovat prin Hotărîrea de Guvern din 24 februarie 2016, acordarea acesteia a titlului de parc industrial. Proiectul a fost promovat de Minister conform tuturor procedurilor legale în vigoare, inclusiv cu avizele pozitive ale tuturor autorităților abilitate. În cazul nerespectării obligațiunilor investiționale asumate de Compania „Sud-Invest Company” pe parcursul a doi ani, acesteia îi va fi retras titlul de parc industrial. De asemenea, compania administratoare activează în regim obișnuit și nu beneficiază de facilități fiscale sau de oricare alt gen.

În continuare este important ca autoritățile să-și unească eforturile, indiferent de contextul politic, să susțină și să încurajeze atît investitorii străini, cît și companiile autohtone, iar statul să-și onoreze obligațiile care țin de climatul de afaceri, infrastructură, predictibilitate fiscală și legislativă, stabilitate și transparență.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?