Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Care companii ucrainene sînt dispuse să reia livrarea de energie electrică în Moldova

24 feb. 2016,, 16:30   Economie
2117 0

Какие украинские компании готовы возобновить поставки электроэнергии в Молдову?
Foto: headline.kz

Companiile „Donbassenergo” și „Eru Trading” din Ucraina sînt dispuse să reia livrările comerciale de energie electrică în Republica Moldova deja în luna martie 2016, informează NOI.md.

Potrivit presei de la Kiev, care face referire la datele prezentate de compania națională „Ukrenergo”, în cadrul licitației de zilele trecute pentru accesul la rețelele interstatale de energie electrică ale Ucrainei, compania „Donbassenergo” a achiziționat 30 MW din secțiunea pentru Moldova, iar „Eru Trading” – 10 MW. De menționat că „Ukrenergo” a scos la licitație secțiunea pentru exportul de energie electrică în Moldova în premieră din noiembrie 2014.

Ucraina a sistat livrările de energie electrică în Moldova la sfîrșitul lunii noiembrie 2014, din cauza deficitului pe piața internă, pe fundalul crizei cărbunelui legate de conflictul militar din Donbass. În prezent, Moldova importă din Ucraina mai puțin de 1% de energie electrică. Livrările nu pot fi sistate integral din motive tehnice. Astfel, volumul exportului de energie electrică din Ucraina în Moldova, în anul 2015, s-a redus de 42 de ori, constituind 17,6 milioane kWh (în anul 2014 – 730,7 mil. kWh). În expresie valorică livrările de energie electrică s-au micșorat de la 54,3 mil. dolari pînă la 1 mil. 173 mii dolari.

Anterior Ucraina a anunțat că este dispusă să reia livrările de energie electrică în Moldova de la 1 aprilie 2016 sau chiar din luna martie și planifică să exporte în acest an în țara noastră circa 2 miliarde 256 milioane kWh. Se preconizează că energia electrică va fi livrată în continuare de companiile care fac parte din cel mai mare holding energetic privat din Ucraina „DTEK”, care aparține cunoscutului om de afaceri Rinat Ahmetov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?