X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Apărător al drepturilor omului: Transnistria este o ”gaură neagră” unde drepturile omului nu sînt garantate

24 feb. 2016,, 15:00   Societate
2243 1
Правозащитник: В Приднестровье не гарантируются права человека
Foto: justicejournal.md
Transnistria este "o gaură neagră", un teritoriu unde nu sînt garantate drepturile fundamentale ale omului, consideră preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole. El a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că acest fapt este confirmat de decizia de ieri a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind recursul cetăţeanului RM, Boris Mozer, împotriva Moldovei şi Rusiei. În acesta se vorbeşte că în cazul Mozer au fost încălcate cel puţin cinci drepturi garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Domnului Mozer i-a fost refuzat accesul liber la asistenţă medicală; el a fost supus unor condiţii inumane în izolatorul din Tiraspol şi penitenciarul din satul Glinoe; a fost arestat ilegal; i-a fost violat dreptul la viaţa privată şi confesie", a informat avocatul lui Mozer la CEDO, Alexandru Postică.

În opinia lui, cazul Mozer este primul precedent din ultimii 10 ani de la cazul Ilie Ilaşcu, cînd CEDO a stabilit clar că judecătorii din Transnistria nu sînt imparţiali şi profesionişti.

"În decizia CEDO se subliniază că instanţele din regiune nu pot fi verificate de organele de judecată independente internaţionale, ceea ce susţine ideea "găurii negre". Cum se face justiţie acolo ştiu doar autorităţile autoproclamatei RMN", a spus el.

Avocatul a informat că prin verdictul CEDO, răspunderea în cazul Mozer o poartă Moldova şi Rusia.

"Dar Federația Rusă are o mai mare răspundere, deoarece Curtea este convinsă că anume Moscova controlează în Transnistria toate procesele, inclusiv justiţia. S-a concluzionat că anume această ţară este responsabilă pentru tot ce se întîmplă în regiune. Astfel, CEDO a obligat autorităţile Rusiei să achite 29 de mii de euro reclamantului pentru arest neautorizat pe teritoriul RMN, în pofida faptului că FR de repetate ori a negat afirmaţiile de implicare în deciziile RMN", a spus juristul.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Promo-LEX, organizaţia dispune de suficiente cazuri de încălcare a drepturilor omului în regiune.

"Noi nu ne asumăm dreptul de a evalua sau de a condamna situaţia. Aceasta este prerogativa instanţei, dar noi declarăm despre existenţa acestui fenomen şi considerăm că trebuie elaborate mecanisme de luptă cu încălcările sistematice ale drepturilor fundamentale ale omului în regiune", a menţionat Manole.

În anul 2008, Mozer a fost arestat de miliţia transnistreană pentru suspiciuni de escrocherie. În anul 2010, Judecătoria Tiraspol l-a condamnat la şapte ani de închisoare cu suspendare a sentinţei de cinci ani. Mozer s-a folosit de aceasta şi a plecat la Chişinău, apoi în Suedia, unde a solicitat refugiu. În adresarea sa la CEDO Mozer s-a plîns de arest neautorizat şi condiţiile de detenţie, care nu corespund stării sale de sănătate. Încă în timpul arestului preventiv rudele lui Mozer s-au adresat la organele competente ale RM şi la Ambasada FR, care însă au declarat că activitatea judecătoriilor transnistrene nu este sub jurisdicţia lor.

"Avînd în vedere că FR controlează RMN, instanţa a conchis că Rusia este responsabilă de încălcarea prevederilor Convenţiei", se arată în comunicatul CEDO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?