Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sîrbu despre Legea Procuraturii: Unele norme ar putea fi declarate neconstituționale

23 feb. 2016,, 17:08   Politică
3131 4

Sîrbu despre Legea Procuraturii: Unele norme ar putea fi declarate neconstituționale
Foto : tribuna.md

Eliberarea din funcție a procurorilor care se vor înscrie în cursele electorale este o normă neconstituțională, consideră deputatul democrat Sergiu Sîrbu. În opinia lui, această prevedere trebuie exclusă din proiectul Legii Procuraturii, întrucît îngrădește dreptul fundamental de a fi ales, notează NOI.md.

Potrivit lui Sîrbu, înscrierea în calitate de candidat în cursa electorală ar putea servi drept temei pentru suspendarea din funcție, dar nu pentru demitere.

„În proiect este prevăzut ca temei de eliberare din funcție a procurorilor înscrierea în calitate de candidat în alegeri. Această normă cu siguranță va fi declarată neconstituțională, deoarece îngrădește dreptul de a fi ales. Este în contradicție atît cu Codul electoral, cît și cu Constituția, ne vom trezi cu norme declarate neconstituționale”, a explicat Sîrbu în cadrul dezbaterilor desfășurate astăzi la ședința Comisiei juridice.

O altă opinie la acest subiect a fost exprimată de directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea. Acesta a precizat că un procuror care intenționează să-și construiască o carieră politică trebuie din start să renunțe la funcția de procuror, întrucît cele două sînt incompatibile.

„Grupul de lucru cînd a propus această prevedere s-a gîndit că în Procuratură trebuie să activeze oameni profesioniști. Dacă cineva se gîndește la o carieră politică într-o formațiune politică, atunci el trebuie să-și asume decizia că nu mai poate fi procuror”, a remarcat Gribincea.

La rîndul său, Corneliu Gurin a explicat că eliberarea din funcția a procurorului poate avea loc în momentul alegerii acestuia într-o altă funcție publică. „Pe perioada campaniei electorale își suspendă activitatea, dacă este ales evident își pierde funcția”, a spus Gurin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?