X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Slusari: Autoritățile vor să ia creditul polonez sub control politico-financiar

19 feb. 2016,, 17:15   Economie
2704 0
Слусарь: Проект польского кредита хотят взять под политико-финансовый контроль
Foto: noi.md
Toate acțiunile autorităților Moldovei din ultimii aproape doi ani în jurul creditului de 100 de milioane de euro, alocat de Polonia, confirmă tentativa evidentă de a lua sub control politico-financiar acest proiect și nu există siguranța că pe viitor la distribuirea mijloacelor lui nu se va acorda preferință unor anumiți agenți economici. Astfel a comentat Alexandru Slusari, președintele Asociației Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, recenta decizie a Guvernului privind transferarea Unității de implementare a creditului polonez din subordinea Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură în cea a Ministerului Agriculturii, precum și introducerea altor modificări referitoare la gestionarea acestui împrumut, relatează NOI.md.

Alexandru Slusari a menționat că aceste modificări nu au fost coordonate cu asociațiile de profil agricol. El a atras atenția și asupra cîtorva momente importante și interesante, amintind că în vara-toamna anului 2014 „s-a luptat”, pentru ca acest proiect să fie subordonat direct Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), dar nu Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, organul ierarhic superior pentru AIPA.

Șeful Asociației Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect” a spus că atunci el era dușman pentru conducerea PLDM, vorbind despre faptul că o atare decizie nu este corectă din punct de vedere administrativ. „Guvernul de atunci, inclusiv actualul prim-ministru, au votat acest proiect absurd. De ce s-a întimplat acest lucru? Foarte simplu. Filat și Balan, care atunci erau împreună, intenționau să pună acest proiect sub propriul control, însă nu aveau încredere în ministrul de atunci al agriculturii, Vasile Bumacov. În schimb, erau siguri ca seful AIPA, Maleru, va face totul la indicațiile lor. Proiectul a mers așa cum a mers”, a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit datelor lui, pînă la 1 februarie 2016, nici un beneficiar nu a fost acceptat de Ministerul Finanțelor. În același timp, la ultima ședință de miercuri a Guvernului, fără nici o explicație în nota informativă, Unitatea de implementare a proiectului polonez a fost readusă în subordinea Ministerului Agriculturii. „Ce s-a schimbat în comparație cu anul 2014? Filat șede unde șede. Dar domnul Balan actualmente controlează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și mai mult nu are nevoie de AIPA în raporturile cu Unitatea de implementare a creditului polonez. Eu îi cunosc pe specialiștii din cadrul acestei entități. Sînt profesioniști. Însă toate acțiunile din ultimii aproape doi ani în jurul acestui credit polonez denotă clar o încercare de a exercita control politico-financiar asupra acestui proiect și eu în continuare nu sînt sigur că nu vor fi favorizați anumiți agenți economici”, a specificat șeful Asociației Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”.

El a menționat, de asemenea, că în cadrul proiectului creditului polonez a fost modificată componența Consiliului de supraveghere și în acesta au fost incluși doar reprezentanți ai organelor de stat, ceea ce contravine Hotărîrii Parlamentului nr. 163 din 30 iulie 2015, care prevede că Guvernul, pentru asigurarea transparenței, este obligat sa includă în consiliile de observatori, care gestionează programele/proiectele naționale și internaționale în agricultură, reprezentanți ai asociațiilor de profil agricol. „Așadar, suspiciunile mele, expuse mai sus, au fost alimentate cu înca un argument”, a menționat Alexandru Slusari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?