X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Constructia anexelor la blocuri, o "traditie ilegala"

17 feb. 2016,, 12:45   Capitala
2395 0
В Кишиневе всего три пристройки возведены согласно выданным документам на строительство
Foto: protv.md
Ca la noi, la nimeni. Constructia anexelor la blocuri a devenit, practic, o traditie in oras, desi, in multe dintre cazuri acestea apar ilegal. Locuitorii Chisinaului se intrec in originalitate si construiesc adevarate opere de arta, fara sa tina cont de tabloul lasat in urma. Iata de ce, municipalitatea vrea sa nu mai autorizeze asemenea constructii, chiar daca orasul e deja plin de ele.

Strada Cetatea Alba din capitala. Cu anexe de jur imprejur, aspectul acestui bloc pestrit reuseste sa atraga privirile trecatorilor. In ochi iti sare imediat aceasta anexa, ce parca tradeaza dorinta proprietarului de a se alege cu cat mai mult spatiu. Sfidand orice norma, el si-a inaltat o anexa de toata frumusetea care, vizibil, depaseste inaltimea blocului si este sustinuta de doi piloni de beton.

“Asa-i tot orasul. Ce eu-s de vina? Fiecare cu puterea lui.”

Pe proprietar nu l-am gasit acasa, insa vecinii spun ca nu au nici o problema cu anexa, mai ales si ei si-au largit apartamentele cat au putut.

“Nu ma deranjeaza, eu singur mi-am facut.

“Cand va da Chirtoaca apartamente la familiiile tinere atunci oamenii nu o sa mai faca. Eu tot mi-am construit. E totul autorizat.”

Oamenii vad doar o singura problema.

“E un fapt normal, pur si simplu trebuie sa fie toate intr-o culoare.”

Seful directiei Arhitectura din cadrul primariei spune ca in 2009 cand s-a elaborat proiectul, acesta prevedea extinderea spatiilor dupa aceiasi parametri, oamenii insa au construit dupa bunul lor plac.

Ion CARPOV, ARHITECT-SEF INTERIMAR, PRIMARIA CHISINAU: “In baza acestei schite cineva si-a putut permite, cineva nu. Avem construite doar trei anexe in baza actelor permise doar trei anexe. Dar si aceste au fost construite si mai mari si mai inalte dupa cum a prevazut documentatia de proiect.”

Acum inspectia in constructii urmeaza sa sesizeze instanta pentru a-i sanctiona pe cei care nu au respectat legea. Insa de cele mai multe ori, oamenii se aleg doar cu amenzi si foarte rar, se ajunge la demolari.

Ion CARPOV, ARHITECT-SEF INTERIMAR, PRIMARIA CHISINAU: “Nu sunt sume care pot disciplina populatia. Avem nevoie de suportul juridic.”

Tocmai de aceea, municipalitatea vrea sa anuleze regulamentul care permite constructia anexelor.

Dorin CHIRTOACA, PRIMAR CHISINAU: “Regulament provizoriu privind anexele din 2001 sa fie abrogat, aprobat un altul care sa prevada reconstructia integrala a blocului sau reconstructia parterului sa aiba un aspect unic.”

Pentru asta insa propunerea trebuie sa fie sustinuta si de Consiliul municipal Chisinau.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?