Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4014

Ambasada Poloniei la Chişinău a prezentat picturile tinerilor moldoveni participanţi la concursul „Jan Matejko”

15 feb. 2016,, 15:45   Societate
2914 0
Foto: decorative.ro
Ambasada Poloniei la Chişinău a vernisat lucrările cîştigătorilor concursului de artă plastică "Jan Matejko" şi a concursului de pian "Ignacy Paderewski".

La eveniment au fost vernisate lucrările celor peste 150 de participanţi la concursul de arte plastice. Lucrările au fost apreciate de către oficiali, ambasadori, critici de artă, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Scopul acestui eveniment este de a le da o şansă tinerilor pictori din Moldova de a avea un debut mai bun în creaţie. În acest sens le acordăm premii, organizăm expoziţii în cadrul Ambasadei. Concursul poartă numele lui Jan Matejko, care a fost un mare pictor al Poloniei. Concursul de pictură este organizat în fiecare an pentru elevii şi studenţii şcolilor de artă din Moldova", a menţionat ambasadorul Artur Michalski.

"Concursurile de arte plastice şi pian au devenit un element permanent al peisajului cultural din RM", a adăugat diplomatul.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a declarat: „Aceste concursuri sînt ocazii minunate de a demonstra un adevăr bine cunoscut – cetăţenii Republicii Moldova sînt foarte talentaţi, talentaţi genetic. Sînt sigură că printre aceste lucrări, prezente la concurs, se vor regăsi peste ani oameni care vor constitui gloria acestui popor. Vreau să îi mulţumesc domnului ambasador pentru îngrijirea constantă a culturii din RM, înţelegînd prin asta grija pentru spiritualitatea noastră".

La concursul pentru tinerii artişti plastici au participat elevi şi studenţi care studiază la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă", Colegiul de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală" şi Liceul Academic de Arte Plastice "Igor Vieru". La vernisaj au fost prezentate lucrări în diferite tehnici de pictură, cum ar fi ulei, acuarelă, tempera, pictură pe sticlă, pictură grafică, dar şi batic, goblen şi, pentru prima dată, - sculptură.

Reprezentantul diasporei poloneze, dar şi organizatorul acestui eveniment, Ghenadie Topolniţchi, a menţionat că "ambele concursuri au drept scop promovarea culturii poloneze, cîştigînd astfel un mare renume în Moldova. După anunţarea rezultatelor ediţiei a treia, au apărut doritori să-și prezinte lucrările la următorul concurs de pictură".

Printre picturile vernisate la Consulatul Poloniei, puteau fi regăsite lucrări atît interpretate în diferite tehnici, cît şi variate tematici. Aici am regăsit peisaje ale naturii care redau starea psihologică a copilului, unde putem citi printre culori trista dispoziţie a primăverii sau splendoarea unei toamne tîrzii. Chipul unei bătrîne îngîndurate, a cărei față este brăzdată de povara vieţii, redată în culori alb-negru, era contrapusă de pictura unui megapolis cu zgîrie-nori în culori stridente.

Eleva Academic de Arte Plastice "Igor Vieru" Vlada Cibuc, laureată a concursului, a povestit următoarele: „Prin pictura «Cina cea de taină», am vrut să arăt că nu trebuie să uităm de unde am pornit şi cui trebuie să ne închinăm. Tabloul a fost pictat în ulei pe pînză, într-o gamă monocromă, variind doar la contrastul dintre roşu, negru şi alb. Am făcut abstracţie de la lucrarea originală şi am pledat pentru o masă rotundă, în spiritul unei fortăreţe".

Concomitent cu concursul de arte plastice, a fost desfăşurat şi concursul de pian "Ignacy Paderewski", unde tinerii talentaţi şi-au demonstrat abilităţile muzicale. La concursul de pian au participat peste 30 de tineri muzicieni.

Evenimentul a fost acompaniat de către tinerele laureate al concursului de pian, care au interpretat piese semnate Chopin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?