X 
Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Incapacitatea UE de a oferi un răspuns coordonat la afluxul de refugiați face jocul Statului Islamic

12 feb. 2016,, 22:00   Externe
3768 2

Нужна ли Евросоюзу помощь НАТО в решении проблемы беженцев?
Foto: dw.com

Incapacitatea Uniunii Europene de a oferi un răspuns coordonat la afluxul de refugiați, majoritar sirieni, face jocul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a declarat vineri ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

"Cea mai mare criză este de ordin moral. Și asta pentru că solidaritatea statelor membre ale UE este amenințată de eroziune. Promisiunea de viitor care este Europa de 70 de ani, acest model de libertate și de valori, este amenințată de xenofobie și naționalism. Asta înseamnă a da apă la moară SI", a spus ea în deschiderea Conferinței privind Securitatea de la Munchen.

"Disensiunile europene fac jocul celor care vor să vadă sfârșitul unității Europei", a subliniat ea.

Din moment ce presiunea migratorie "apasă înainte de toate asupra Europei (...), este nevoie de un răspuns sistemic și în primul rând european", a adăugat ministrul.

Germania a primit peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și militează pentru ca partenerii europeni reticenți să primească mai mulți refugiați.

"Un continent de 500 de milioane de cetățeni nu poate lăsa ca fundamentele sale să fie zguduite și nu poate capitula în fața a 1,5-2 milioane de refugiați", a mai afirmat Ursula von der Leyen.

În fața crizei migrației și a "amenințării teroriste reprezentată de SI", "lumea trebuie să își unească forțele, însă, în loc să se întâmple acest lucru, rivalitățile marilor puteri și ale puterilor regionale epuizează toate forțele", a sublinia ea, făcând referire la criza siriană unde se află, de o parte, țările occidentale și țările din Golf, care îi susțin pe rebeli, și, de cealaltă parte, Rusia și Iranul, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad.

Pierderile suferite de Statul Islamic în Irak au pus capăt "mitului invincibilității lor", iar aceasta arată, în opinia sa, că "întreaga comunitate internațională este în măsură să respingă SI dacă își concentrează forțele pe un obiectiv comun".

În acest sens, ea a spus că acordul convenit de marile puteri la Munchen, care ar trebui să ducă într-o săptămână la o "încetare a ostilităților" între rebeli și forțele președintele sirian Bashar al-Assad, este o "șansă", dar că "dovezile" trebuie arătate la fața locului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?