Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Gurău: În cazul lui Gamrețchi sînt posibile variante

12 feb. 2016,, 14:30   Capitala
3448 1
Foto: noi.md
„Demiterea lui Gamrețchi a fost legală, deoarece el este conducător al unei subdiviziuni a Consiliului municipal. Toate direcțiile sînt în subordinea Consiliului municipal, nu a Primăriei. Primarul general gestionează numai în mod operativ serviciile urbane. Iar problemele gestionării acestor subdiviziuni le soluționează Consiliul municipal. Aici însă există o coliziune juridică, care îi va permite lui Gamrețchi să rămînă în funcție”, a comunicat pentru NOI.md fostul consilier municipal Victor Gurău.

El a amintit că această coliziune a fost creată intenționat, în anul 2011, sub presiunea Partidului Liberal, după ce Partidul Comuniștilor a cîștigat majoritatea în Consiliul municipal al capitalei. Atunci Parlamentul a adoptat decizia privind modificarea Legii despre administrarea publică locală, prin care a abolit postul de președinte al Consiliului municipal și aparatul lui, iar toate funcțiile au fost transmise primarului general, inclusiv dreptul de a numi șefii de direcții.

„Se poate, apropo, de amintit că Primăria a pierdut practic în toate instanțele de judecată cazurile privind concedierea ilegală a unui șir de conducători de direcții, cum ar fi, spre exemplu, Eugen Ceban, Vasile Panfil și alții.

Aici există discrepanță între trei sau patru legi organice, inclusiv între legile cu privire la ocrotirea sănătății, educație, deoarece aceste direcții au resurse administrative locale și coordonare ministerială din punct de vedere profesional, totodată, conflict în numirea conducătorilor de instituții medicale la Chișinău. De aceea, și în cazul Gamrețchi sînt posibile variante”, consideră expertul.

„De fapt, noi și anterior l-am concediat pe Gamrețchi și i-am exprimat vot de neîncredere – în legislatura precedentă a Consiliului municipal, - își amintește Victor Gurău. – Drept exemplu de situație similară pot servi cinci decizii judiciare pierdute privind numirea ilegală în funcția de șef al Direcției sănătate a lui Mihai Moldovanu. Totuși, el continuă să lucreze, pentru că primarul general, referindu-se la coliziunea legislativă din anul 2011, a dat dispoziția de a-l numi interimar provizoriu sau interimar permanent. În acest mod, Gamrețchi își poate exercita obligațiile de serviciu. Incidentul juridic din cadrul Primăriei va fi formulat așa cum le va fi comod”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?