Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Savanţii propun reformarea sistemului naţional de securitate

11 feb. 2016,, 16:30   Societate
2007 2
Ученые предлагают реформировать систему нацбезопасности
Foto: kp.md
Savanţii Academiei de Ştiinţe propun reformarea sistemului naţional de securitate. Despre aceasta s-a vorbit la şedinţa mesei rotunde cu genericul "Strategia securităţii naţionale a Moldovei: realităţi şi perspective".

Participanţii la şedinţă au menţionat că intenţionează să atragă atenţia autorităţilor la necesitatea de a actualiza strategia de securitate, de a detalia măsurile de prevenire a riscurilor şi ameninţărilor. Savanţii mai consideră că este necesar de elaborat un mecanism de monitorizare a îndeplinirii planului de acţiuni pentru realizarea strategiei naţionale de securitate, bazate pe indici calitativi şi cantitativi, inclusiv cu participarea societăţii civile.

"În Moldova trebuie creată o structură pentru monitorizarea permanentă, analizarea şi prognozarea evenimentelor interne, a politicii regionale şi internaţionale, evenimentelor care influenţează securitatea naţională pentru a adapta acţiunile şi contracţiunile pentru diminuarea pericolelor", s-a menţionat la şedinţă.

Savanţii propun iniţierea discuţiilor publice privind neutralitatea Moldovei, pentru stabilirea unor mecanisme adecvate şi reale pentru asigurarea securităţii naţionale. De asemenea, se propune studierea oportunităţilor pentru consolidarea parteneriatului cu Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică pentru menţinerea proceselor de reformare în domeniul securităţii şi apărării al Moldovei pentru ajustare la standardele europene.

"Politicienii doresc reformarea sectorului securităţii, ei pledează pentru măsuri cardinale şi radicale, care vor duce nu doar la optimizare, dar şi la sporirea eficienţei, funcţionalităţii şi interacţiunii instituţiilor din domeniu", a menţionat principalul consilier de stat la premierului pentru politica de securitate, Mihai Godea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?