X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Europa vrea ca Turcia să primească refugiații și să-i păstreze între granițele sale

8 feb. 2016,, 23:00   Externe
903 3

На границе с Турцией скопились десятки тысяч сирийских беженцев
Foto: evz.ro

UE a cerut Turciei să-și deschidă granițele pentru miile de sirieni care fug din calea războiului, după ce Turcia a închis punctul de frontieră Oncupinar, deși numărul refugiaților sosiți acolo a crescut în ultimele zile

Nu mai puțin de 70.000 de oameni sunt așteptați să ajungă la granițele Turciei, în următoarele zile, potrivit guvernatorului provinciei Kilis, Suleyman Tapsiz. Deja sunt 35.000 de sirieni care vor să intre în Turcia, dar sunt direcționați către taberele de dincolo de frontieră, unde li se oferă hrană și adăpost.

Granițe închise

Vineri noaptea, 15 sirieni răniți în bombardamentele din Alep au fost primiți în Turcia, dar guvernul de la Ankara nu a răspuns cererilor UE. „Ușile noastre nu sunt închise, dar în acest moment nu este nevoie să-i găzduim pe acei oameni în țara noastră“, a spus Tapsiz.

Deși punctul de frontieră Oncupinar a rămas închis, ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoglu, a declarat, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe ai UE, la Amsterdam, că țara sa va menține politica ușilor deschise pentru refugiați. Circa 2,5 milioane de sirieni trăiesc acum în taberele organizate pentru ei în Turcia.

Șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, a ținut să sublinieze că sprijinul financiar al Uniunii pentru Turcia este destinat garantării protecției de către Ankara a refugiaților sirieni, care fug din calea războiului. Joi, UE a aprobat un ajutor de 3 miliarde de euro pentru ca Turcia să facă față valului de imigranți.

Sprijin din Balcani

Miniștrii de Externe din statele membre UE au discutat cu omologii din Balcani despre modul în care poate fi oprit valul de refugiați în Europa. Mai mult de un milion de refugiați, în special sirieni, au intrat în UE, în 2015. În Grecia au ajuns 850.000, dar țara nu poate adăposti mai mult de 10.000 de imigranți, adică 1% din totalul acestora.

Azi este programată o întâlnire, la Ankara, între cancelarul Angela Merkel şi premierul turc Ahmet Davutoglu, pentru a discuta despre implementarea unui plan de dezmembrare a reţelelor de trafic de persoane.

De altfel, UE a cerut și Greciei să reinstaureze controlul complet la granița cu Turcia, pentru „a păstra zona Schengen“. Dacă Atena nu reușește acest lucru, Bruxelles-ul va permite unor state membre să suspende acordul Schengen timp de doi ani, o opțiune pe care oficialii încearcă să o evite.

Macedonia are armata la frontieră

Unele țări UE vor să ajute Macedonia - stat care nu este în Uniune - să oprească refugiații la granița sudică, înainte să ajungă în zona Schengen. Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că „dacă Grecia nu poate să protejeze zona Schengen și nu acceptă ajutor din partea UE, atunci trebuie găsită o altă linie de apărare: Macedonia sau Bulgaria“. Și ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a criticat UE, spunând că statele membre nu-și dau seama cât de gravă este situația. „Vă spun foarte clar că dacă nu reușim să controlăm granițele, singura noastră opțiune este să cooperăm cu Slovenia, Croația, Serbia și Macedonia“, a spus el. Nikola Poposki, ministrul macedonean de Externe, a fost și el la întâlnirea de la Amsterdam și a declarat că a trimis armata la granițe pentru creșterea securității. „Militarii se asigură că scad intrările ilegale pe la granițele noastre și vom continua să facem aceste eforturi“, a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?