Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Ucraina propune să fie simplificat comerţul cu Moldova

6 feb. 2016,, 13:15   Economie
692 0

Foto: mesaj.md

Ucraina pledează pentru facilitarea comerţului cu Moldova. Despre aceasta a comunicat vineri, în cadrul forumului de afaceri moldo-ucrainean la Chişinău, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Ucraina, Sergii Svystil.

El a spus că Ucraina a pierdut câteva poziţii în comerţul cu Moldova, dar planifică să întreprindă măsuri pentru a stabiliza şi a spori comerţul.

"Eu aş începe cu problemele vamale - simplificarea procedurilor vamale, lichidarea barierelor existente, una dintre care este - costul vamal al mărfurilor. Noi am convenit deja că împreună vom lucra asupra problemelor legate de verificarea actelor pentru export, în special declaraţia de export, ceea ce va simplifica procedura de vămuire. De asemenea, este necesar să clarificăm prin ce metode vom simplifica calculele reciproce, fiind vorba despre conturile de clearing, deoarece aceasta este foarte important în perioada fluctuaţiilor cursului valutei naţionale", a subliniat Sergii Svystil.

Potrivit Ambasadorului Ucrainei în RM, Ivan Gnatishin, ambele ţări au sarcini comune legate de realizarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, precum şi provocările cauzate de introducerea restricţiilor comerciale de către Rusia.

"Pe propunem reluarea activităţii comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică. Sperăm că în timpul apropiat vom începe lucrul. Planificăm, de asemenea, o vizită oficială în RM a Prim-ministrului Ucrainei Arseniy Yatsenyuk. Sunt sigur că în rezultatul acestor întrevederi şi discuţii vom putea formula un pachet de măsuri, care vor permite să restabilim volumul anterior al comerţului bilateral", a spus Ivan Gnatishin.

RM a exportat în ianuarie-noiembrie 2015 în Ucraina marfuri în sumă de $42,4 mil., ceea ce constituie doar 42% din perioada similară a anului 2014. Importul din Ucraina a scăzut cu 33,4% - până la $338,6mil. În ciuda acestui fapt, Ucraina rămâne printre cinci cei mai mari parteneri comerciali ai RM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?