X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Avocatul poporului: Medicii au dat dovadă de neglijență la locul tragediei în familia Baștovoi

2 feb. 2016,, 14:30   Societate
1076 0
Народный адвокат: Медики допустили халатность на месте трагедии семьи Баштовых
Foto: ipn.md
Avocatul poporului Mihail Cotorobai a condamnat acțiunile lucrătorilor medicali care au sosit la locul tragediei în familia Baștovoi la 31 ianuarie. El le-a calificat drept neglijență și a condamnat refuzul Ministerului Sănătății de a trage la răspundere colaboratorii, transmite NOI.md.

Potrivit spuselor lui Cotorobai, Ministerul Sănătății induce în eroare opinia publică, declarînd că angajații Serviciului de Ambulanță nu aveau temei legal de a intra în casă. „În Regulamentul de acordare a asistenţei medicale de urgenţă populaţiei din teritoriul de deservire al Staţiei Zonale/Municipale de Asistenţă Medicală Urgentă din 2009 prevede că Staţia Zonală/Municipală colaborează cu specialiştii Ministerului Sănătății, specialistul principal al MS în domeniul medicinii urgente şi calamităţilor, CNAM, conducătorii Serviciului de asistenţă medicală primară şi Serviciul spitalicesc din teritoriul de deservire, serviciul de medicină preventivă, serviciul de poliţie, serviciul de pompieri, administraţia publică locală”, a specificat avocatul poporului.

În același timp, Cotorobai a declarat că, în conformitate cu legislația, echipa specializată de asistenţă medicală urgentă, profil cardiologic, care a venit la chemare, era obligată să comunice despre aceasta serviciului asistenţei medicale primare şi celui spitalicesc, dislocate în teritoriul de deservire, instituţiilor medicale de profil, centrelor de medicină preventivă, subdiviziunilor serviciului de pompieri, salvatori şi poliţie.

Avocatul poporului și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că lucrătorii medicali au neglijat regulamentul, care urma să fie respectat în astfel de circumstanțe.

După cum consideră avocatul poporului, cazul cu familia Baștovoi a scos în evidenţă grave lacune ale sistemului de asistenţă medicală de urgenţă, care trebuie eliminate în regim operativ. Aceasta este posibil, în opinia lui Cotorobai, prin crearea unui mecanism foarte clar de intervenire/acţionare a medicilor în diferite situaţii în care viaţa şi sănătatea pacienţilor s-ar putea afla în pericol. „În afară de aceasta, necesită perfecționare serioasă mecanismele de conlucrare cu serviciul de poliţie, salvatori, serviciile comunale”, a conchis avocatul poporului.

Anterior Ministerul Sănătății a precizat într-un comunicat pentru presă că echipa de medici a Ambulanței nu a intrat în casa familiei Baștovoi, pentru că nu avea temei legal. Potrivit lor, dacă victimele nu au alertat poliția, nu puteau exista suspiciuni de agresiune sau violență.

Tragedia în familia fostului parlamentar Andrei Baștovoi s-a produs în noaptea de 30 spre 31 ianuarie. Ca rezultat al scurgerii de gaze, a decedat Svetlana, soția lui Andrei Baștovoi. Fiul lor Mircea a fost descoperit în stare de comă, el se află la spital.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?