Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Ungureanu: Consumatorul nu trebuie să achite volumul, ci calitatea gazelor

1 feb. 2016,, 14:15   Societate
970 12
Foto: ipn.md
Expertul în domeniul energeticii Sergiu Ungureanu consideră că este necesar să se schimbe sistemul de tarifare a gazelor naturale care s-ar baza pe un criteriu mai obiectiv – calitatea materiilor prime. El și-a exprimat această opinie la 1 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează NOI.md.

Potrivit expertului, este necesar să se instituie un sistem de tarifare care nu s-ar baza pe volumul de metri cubi consumați, ci pe calitatea gazelor. „În acest caz poate fi citat exemplul României vecine, unde în facturile pentru gazele primite de consumatori nu se indică volumul în metri cubi, dar o altă unitate de măsură – MJ (megajouli). Acest lucru permite determinarea mai obiectivă a volumului de gaze consumate şi, cel mai principal, fiecare consumator poate să stabilească eficienţa energetică a acestora”, a spus Ungureanu.

Expertul s-a plîns de numeroasele reclamaţii ale consumatorilor nemulţumiţi de imposibilitatea de a stabili independent eficiența energetică a gazelor furnizate. „Consumatorii trebuie să ştie de ce volum de gaze naturale pure ei beneficiază. Gazele furnizate conţin impurităţi, care ni se iau în considerare în tarifarea existentă”, a comunicat Ungureanu. El a mai declarat despre necesitatea creării unui portal web separat, prin intermediul căruia consumatorii ar putea să se informeze pe marginea calităţii combustibilului furnizat.

Între timp ANRE a adoptat o hotărîre de a reduce, începînd cu 1 februarie, tarifele la gaze.

Potrivit modificărilor, consumatorii casnici cu un consum lunar de gaze de pînă la 30 de metri cubi vor achita cu 10,1 la sută mai puţin – pînă la 5892 de lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA). Pentru consumatorii cu un consum de combustibil de peste 30 de metri cubi s-a produs o micşorare în aceleaşi proporţii – pînă la 6138 de lei pentru o mie de metri cubi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?