X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Slusari: Agricultura va fi afectată de majorarea impozitului funciar

1 feb. 2016,, 10:35   Societate
586 0
Foto: noi.md
Președintele Uniunii Asociației Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a îndemnat autoritățile să nu majoreze impozitul funciar de la 1,5 lei la 1,73 lei pentru un grad/hectar. Potrivit lui, în prezent, pentru fermieri este mai importantă inițiativa introducerii impozitului consolidat în agricultură, informează NOI.md.

După cum a comunicat Slusari, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 prevede majorarea impozitului funciar pentru agricultori de la 1,5 lei la 1,73 lei pentru un grad/hectar. „Nu este o idee inspirată. Nu cred ca este corect nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere moral, de majorat presiunea fiscala asupra producătorilor agricoli în condițiile în care în anul 2015 fermierii după jaful bancar au suferit drastic de pe urma scumpirii cu 30-40 % a resurselor necesare producerii agricole”, a declarat Slusari.

El a amintit și despre dublarea de anul trecut a dobinzilor la credite și neachitarea subvențiilor în valoare de aproximativ 450 de milioane de lei, din care motiv producătorii agricoli au suportat prejudicii suplimentare. „Totodată, fermierii s-au confruntat cu seceta excesivă la creșterea culturilor agricole de primăvară. Iar Guvernul nu a realizat promisiunea lui Candu (spicherul Parlamentului – n.red.) privind scutirea agricultorilor de impozitul pe venit”, a specificat președintele „UniAgroProtect”.

Slusari a îndemnat să nu se modifice cota impozitului funciar și să se revină la introducerea impozitului consolidat în agricultură. În opinia lui, astfel se va reveni la comasarea mai multor impozite și taxe plătite actualmente de către fermieri, inclusiv impozitul pe venit, pe imobil, impozite locale, taxa rutieră și impozitul funciar.

Guvernul, în anul 2013, a examinat inițiativa privind introducerea impozitului agricol consolidat, care se preconiza să fie calculat pornind de la aprecierea calității pămîntului, înmulțită la cota medie de 3,1 lei pentru un grad/hectar (grad/hectar este caracteristica calității pămîntului, a fertilității lui și valorii pentru agricultură). Parlamentul însă nu a aprobat acest proiect de lege.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?