X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4018

Ministerul Agriculturii: Un membru fidel al PLDM a fost înlocuit cu o persoană de încredere

28 ian. 2016,, 07:57   Economie
1837 0

Foto: moldovacurata.md

Victor Roșca

Postul de ministru al agriculturii și industriei alimentare a suferit un upgrade – funcționarul de generație nouă, potrivit premierului de atunci, Iurie Leancă, Ion Sula, a fost înlocuit de fostul său adjunct și persoana promovată de PLDM Eduard Grama, care, în decembrie anul trecut, a demisionat benevol. Însă, precum s-a stabilit ulterior, el a plecat pentru ca peste o lună să revină la Ministerul Agriculturii într-o calitate nouă.

PLDM în calitate de catalizator al creșterii profesionale

Noul ministru al agriculturii are 42 de ani și este specialist în tehnică de calcul, însă și-a început cariera (în 1997) în calitate de manager de vînzări la McDonald`s restaurants, apoi (în 2001-2002) a fost director executiv al Centrului Științifico-Practic Magroselect. Următorii opt ani și i-a dedicat vinificației moldovenești – în cadrul companiei DK-Intertrade, în calitate de șef-adjunct de secție (2002-2004) și de director general al companiei „Chateau Vartely” (în 2004-2010), a cărei vinărie se află la Orhei.

Pe atunci, șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, era responsabil în PLDM de raionul Orhei. În 2010, el a propus candidatura lui Eduard Grama, inițial, la postul de administrator al ÎS „Vamservinform”, iar din decembrie 2011 – la cea de director adjunct al Biroului Vamal Chișinău.

După plecarea de la Chateau Vartely, Eduard Grama, de asemenea, a fost coproprietar al companiei vinicole SRL „Expertvin”, a cărei cotă a vîndut-o în 2013. Totodată, el, împreună cu soția, sînt cofondatori ai SRL „Poliproiect”, ce administra restaurantul „Vintage” (cuplul a cumpărat restaurantul de bucătărie poloneză Golonca și l-a reprofilat), însă ulterior au vîndut acest obiect.

Pe 20 mai 2015, Grama a fost numit, din partea PLDM, în funcția de viceministru al agriculturii în Guvernul Chiril Gaburici și și-a menținut postul în componența Guvernului Valeriu Streleț. În această funcție el a administrat vinificația și viticultura, precum și știința ramurală, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

După demiterea pe 16 decembrie, fostul viceministru a anunțat pe rețelele sociale despre faptul că și-a deschis un blog despre vin. Însă el nu a rămas mult timp fără lucru, obținînd un loc în Guvernul Pavel Filip.

Ministerul Agriculturii – în locul voturilor „celor șapte”

Despre faptul cum a avut loc această numire, pentru NOI.md au relatat surse bine informate. Se știe că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare era tradițional al PLDM, dar partidul a plecat în opoziție. Însă șapte liberal-democrați (Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Aliona Goța, Gheorghe Mocanu și Mihaela Spătaru), separîndu-se de fracțiune, au intrat în majoritatea parlamentară creată de PDM. Apoi, la ei a aderat și cel de-al optulea – Valeriu Ghilețchi. Grupul este condus de Ion Balan, fost vicepreședinte al PLDM, în partid el conducea așa-zisul grup agrar. Aderînd la „majoritate”, Ion Balan a pus o condiție dură – doar omul lui trebuie să ocupe postul de ministru al agriculturii.

De fapt, Balan și singur dorea demult să obțină această funcție, încă pe cînd era vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, în 2011, el era printre candidați, împreună cu Vasile Bumacov și Valeriu Streleț, însă atunci a fost numit Bumacov.

Acum un an, la crearea Guvernului Gaburici, nici Balan, nici Streleț, nu aveau nevoie de fotoliul de ministru al agriculturii, deoarece acel guvern era considerat drept unul de sacrificiu sau kamikaze. De aceea, a fost numit un membru fidel al partidului, Ion Sula, care s-a menținut în această funcție în două componențe ale Guvernului.

Și în noul guvern, al lui Pavel Filip, Ion Balan nu ar fi fost împotrivă să ocupe postul de ministru al agriculturii, însă acum el nu poate ieși din parlament, din cauza angajamentelor de vot față de „majoritate”.

De ce nu a fost lăsat Ion Sula?

De ce atunci nu l-au păstrat pe disciplinatul Sula și în al treilea guvern? În opinia sursei noastre din PLDM, Ion Sula a fost trădat, deși el, spre deosebire de predecesorul său, Vasile Bumacov, îndeplinea întotdeauna toate sarcinile de partid. Bumacov și-a stricat relațiile cu președintele PLDM, Vlad Filat, deoarece el nu-și îndeplinea funcțiile pe care trebuia să le îndeplinească, în viziunea partidului, afirmă sura citată.

Unii colegi liberal-democrați îi reproșau lui Bumacov faptul că banii stau sub picioarele lui la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – ANSA (atunci aceasta se afla în subordinea Ministerului Agriculturii) și că el nu știe cum să-i ridice, adică să „impoziteze” producătorii în folosul partidului.

De aceea, ANSA a și fost transmisă în subordinea directă a Guvernului Leancă, pentru ca partidul să poată controla fluxurile financiare. Potrivit întreprinzătorilor, „această agenție este o structură generatoare de corupție”. Deoarece raportul de forțe în guvern s-a schimbat, cel mai probabil, ANSA va reveni în subordinea Ministerului Agriculturii.

Deoarece Balan vrea să controleze totul la Ministerul Agriculturii, el a fost categoric împotriva revenirii lui Bumacov, și nici ascultătorul Sula nu-i convine, deoarece el e doar un membru fidel al partidului, pe cînd este nevoie de o persoană de încredere. O asemenea încredere există față de Eduard Grama. De ce candidatul la această funcție era perceput atît de personal? Se pare pentru a avea posibilitatea de a-și soluționa „problemele”.

Acest fapt reiese din istoria companiei „Caravita” (aceasta a fost condusă de ruda liderului PLDM Ion Rusu), care în 2013-14 a primit ilegal de la stat subvenții de aproape 10 milioane de lei, prin intermediul Agenției de intervenții și plăți în agricultură (AIPA este subordonată Ministerului Agriculturii). Apropo, e remarcabil și faptul că recent directorul AIPA, Petru Maleru, a demisionat.

În principiu, calitățile de afaceri ale lui Ion Sula la postul de ministru nu jucau nici un rol la alegerea candidaturii. Însă, dacă s-ar fi luat în considerație ce fel de ministru a fost, atunci acest fapt nu ar fi fost în favoarea lui. Membrii Asociației producătorilor nu prea îl aveau la inimă, considerînd că el nu le apăra interesele și „nu deschidea gura în fața ministrului Finanțelor, Anatolie Arapu”. Mulți se miră că Sula a fost aprobat repetat și în Guvernul Streleț. La prima lui numire nimeni dintre experți nu-i prognoza mai mult de o componență a guvernului.

Iar în condițiile unei presiuni puternice din partea societății, guvernul trebuie, în afara satisfacerii anumitor interese, să demonstreze un rezultat pozitiv, într-un termen scurt, altfel, el va fi linșat. Adică, totodată, este nevoie și de un manager mai eficient la postul de ministru.

E nevoie de un manager eficient

Eduard Grama s-a manifestat în afaceri anume din acest punct de vedere. Și la postul de ministru adjunct el a reușit, într-o anumită măsură să schimbe situația în domeniul său: pentru vinificație, domeniu cunoscut foarte bine de el, au fost adoptate cîteva documente importante, au fost lansate unele procese ce urmează să schimbe atitudinea producătorilor față de calitatea producției. În legătură cu aceasta, multor întreprinzători el li s-a părut incomod, deoarece i-a impus să iasă din zona lor de confort.

Nu mai puțin important este și faptul că trebuie purtate negocieri cu instituțiile rusești privind revenirea producției agrare moldovenești pe piața Federației Ruse. Fără acest lucru, situația din economie nu poate fi salvată. Sula nu era o candidatură potrivită pentru asemenea negocieri, rușii nu-l percepeau. Iar Grama, încă pe timpul activității sale la Chateau Vartely avea multe contacte în Rusia, deoarece compania avea acolo propria cameră de comerț.

Pentru ministerul Agriculturii din FR, „Rospotrebnadzor” și „Rosselhoznadzor”, noul ministru al Agriculturii este un negociator acceptabil. Totodată, în calitate de ministru adjunct, el a discutat deja cu colegii ruși, inclusiv, a participat la ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

Una dintre sursele noastre a presupus că, ținînd cont de atenția sporită a partenerilor occidentali față de situația din Moldova, ei vor dori să aibă în unele ministere „observatori”, în calitate de viceminiștri.

Din acest punct de vedere, cel mai probabil, Vladimir Loghin își va păstra postul. El este comod și clar pentru Occident, deoarece seamănă foarte mult cu ei – cu un fler necaracteristic pentru politicienii și funcționarii moldoveni. Totodată, el vorbește liber în franceză și engleză, posedă la nivel mediu germana și italiana.

Pînă la numirea lui în funcție, din 1993 a locuit în Canada, din 1999 el are casă în Montreal, cu suprafața de 500 m. p., acolo are și afaceri, credite, se află familia. Totodată, fondul de subvenționare va trebui format în mare măsură din mijloacele UE, oferite Moldovei în cadrul programului de susținere a agriculturii și localităților rurale ENPARD (64 de milioane de euro vor fi alocați pînă în 2018). În prezent, Vladimir Loghin este responsabil de relațiile externe ale Ministerului Agriculturii și AIPA.

Prioritățile noului ministru

Prezentîndu-l pe noul ministru în fața colectivului Ministerului Agriculturii, premierul Pavel Filip a menționat că agricultura rămîne principala ramură din economia Moldovei, iar Guvernul va acorda sprijinul necesar pentru ameliorarea mediului de afaceri în acest domeniu. Iar Eduard Grama a promis să întreprindă eforturi pentru dezvoltarea dinamicii în industria agricolă. Urmîndu-l pe premier, și ministrul Agriculturii și-a stabilit prioritățile pentru primele 100 de zile de mandat și pentru anul 2016.

Printre principalele sarcini ale Ministerului Agriculturii se numără implementarea politicii sectoriale și a Strategiei naționale de dezvoltare a agriculturii și a localităților rurale din Moldova pe perioada 2014-2020.

În primele zile, eforturile Ministerului vor fi îndreptate spre evaluarea economică a instituțiilor subordonate; actualizarea Codului funciar; elaborarea și promovarea mecanismului de aplicare a drepturilor de import a produselor petroliere de către fermieri pentru propriile necesități (producătorii agricoli au luptat mult pentru aceasta și așteaptă o decizie); finalizarea elaborării și promovării legii privind principiile de subvenționare în agricultură.

De asemenea, printre priorități, Eduard Grama a menționat liberalizarea prețurilor la producția agricolă; înlocuirea la maximum a producției agricole importate, pentru consumul producției sănătoase de către populație; stimularea utilizării tehnologiilor moderne în agricultură și reluarea dialogului cu partenerii comerciali tradiționali; modernizarea infrastructurii post-colectare și a zootehniei, pentru ca producția autohtonă să fie competitivă față de cea de import; reducerea barierelor birocratice pentru producătorii agricoli și consolidarea sistemului securității alimentare.

Săptămîna curentă noul ministru s-a întîlnit cu reprezentanții a peste 40 de asociații de producători și exportatori ai producției agricole, pentru a discuta despre problemele ramurii și posibilitatea creării unei platforme pentru colaborare.

Eduard Grama a promis că toate propunerile înaintate de mediul de afaceri vor fi analizate, iar stingerea datoriilor la plata subvențiilor pentru anul trecut va începe doar după ce va fi aprobată Legea privind bugetul pentru 2016. Pentru anul acesta, Ministerul Agriculturii a propus majorarea considerabilă a fondului de subvenționare – aproape de două ori. Va fi oare aprobată această inițiativă de către deputați? Iată unde și-ar fi putut manifesta principialitatea și insistența grupul de adepți ai PLDM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?