X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Gribincea: Vreau să cred în spusele domnului Filip, dar faptele ne sugerează altceva

26 ian. 2016,, 10:32   Politică
994 1

Gribincea: Vreau să cred în spusele domnului Filip, dar faptele ne sugerează altceva
Foto: jurnal.md

Inițiativa premierului Pavel Filip cu privire la reorganizarea unor instituții aflate în subordinea Guvernului, prin comasare sau lichidare, este agreată de reprezentanții societății civile. Intervievat de NOI.md, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a precizat că eficiența sistemului de administrare publică din Republica Moldova este la un nivel scăzut, iar resetarea unor instituții este necesară.

În opinia expertului, unul dintre domeniile care funcționează defectuos este sistemul anticorupție.

„Mi se pare că trebuie fortificată Comisia Națională de Integritate, competența acesteia. În ceea ce privește CNA-ul, cred că, dacă se pun accentele pe marea corupție, competențele CNA ar trebui reduse și personalul la fel. Eu sper că reforma în domeniul anticorupție va fi efectuată așa cum a fost recomandată, în baza celor mai bune practici europene, dar comportamentul de pînă acum nu mi-a insuflat optimism în acest sens. Vreau să cred în ce a spus domnul Filip, dar faptele ne sugerează altceva”, a explicat Vlad Gribincea.

Pentru a eficientiza lupta cu corupția, spune juristul, e nevoie de o delimitare clară a competențelor. „Noi avem specialiști anticorupție care se ocupă cu unele și aceleași lucruri. E necesară o divizare. Poate ar fi cazul să fie o singură structură specializată în investigarea corupției mari”, a punctat expertul.

În ceea ce privește chestiunea numărului de ministere, Vlad Gribincea a menționat că aceasta este o problemă de ordin politic, și nu juridic. Structura executivului trebuie stabilită în funcție de prioritățile guvernării, spune expertul.

Menționăm că, odată cu preluarea mandatului de premier, Pavel Filip a declarat că își propune să reducă numărul structurilor aflate în subordinea guvernului. Potrivit lui Filip, birocrația din aparatul de stat trebuie redusă, iar activitatea acestor instituții – eficientizată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?