Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Ministrul liberal Chirinciuc vine cu propuneri extravagante

24 ian. 2016,, 15:20   Economie
1242 3
Foto: pl.md
Extravaganţă (din latină extra – în afară, vagans – rătăcitor) – tendinţa de a fi neobişnuit, dorinţa de a se evidenţia, necorespunzător normelor existente, bizar. De regulă, prin extravaganţă se caracterizează poeţii, pictorii şi alţi reprezentanţi ai profesiilor de creaţie. Însă, mai sunt şi politicieni extravaganţi, transmite NOI.md.

Pe 22 ianuarie, ministerul transportului şi infrastructurii drumurilor Iurie Chirinciuc a avut o întrevedere cu comisarul Corpului de Control al Ministerului Transportului din România. La întrevedere a discutată posibilitatea aplicării experienţei române al controlului intern în cadrul Ministerului Transportului din România. Au fost examinat şi pregătit un pachet de documente, inclusiv proiectul hotărîrii de guvern privind crearea unui organ de control intern în cadrul Ministerului Transportului din Moldova.

Potrivit proiectului, se prevede că Serviciul de control intern al Ministerului Transportului va exercita controlul respectării regulamentelor interne şi internaţionale de către subdiviziunile subordonate Ministerului Transportului. Se afirmă că această iniţiativă corespunde standardelor Consiliului Europei.

Fără a aştepta hotărîrea Guvernului faţă de această nouă regulă, neinstituită încă, ministrul Transporturilor deja a dispus ca, începînd cu 1 februarie curent, ministerul să elaboreze şi implementeze criteriile de control al conducătorilor întreprinderilor şi structurilor subordonate ministerului.

Amintim că în 2010, a fost adoptată legea cu privire la controlul financiar public intern. În baza legii, în toate structurile organelor publice: centrale şi locale – au fost introduse imediat servicii ale auditului inter, subordonate nemijlocit primei persoane. De regulă, acestea sunt servicii, din care fac parte cîte 2-3 auditori. În total, în aceste structuri au fost înregistraţi circa 200 de auditori cu statut de funcţionar public. Inspecţia financiară are 135 de inspectori financiari, iar Curtea de Conturi – 160 de auditor. În total – 495 de auditori şi inspectori financiari.

S-ar părea că, avînd o ierarhie bine dezvoltată a diferitor categorii de auditori: privaţi, interni şi de categorie superioară la Curtea de Conturi, ar trebui să există o anumită ordine şi un efect din utilizarea finanţelor publice. Însă în toate actele de audit ale Curţii de Conturi, fără excepţie, pe parcursul ultimilor ani, sunt atestate încălcări grave din parte organelor publice.

în structura Ministerului Transportului, de asemenea, există un serviciu de audit intern, condus de şeful acestuia. Acum, în paralel cu serviciul de audit, se prevede introducerea a încă unei structuri de control, care, împreună cu cea de audit, nu este altceva decît vechea direcţie de control şi revizie, direcţii ce existau anterior în fiecare minister.

În ultimii ani, Curtea de Conturi a verificat Ministerul Transporturilor de trei ori. În toate actele de audit, printre neajunsurile depistate, le vom evidenţia pe cele mai importante, ce se repetă an de an:

-consolidarea sistemului managementului financiar şi al controlului intern din cadrul ministerului şi întreprinderilor subordonate;

-excluderea practicii de imixtiune în activitatea întreprinderilor subordonate prin utilizarea mijloacelor lor financiare şi materiale.

Astfel, în loc să se clarifice în problemele şi neajunsurile din cadrul ministerului, a structurilor subordonate şi în actualul sistem de audit intern, ministrul Chirinciuc propune introducerea a încă unei structuri interne de control. Rămîne să vedem ce va spune Guvernul în legătură cu această propunere extravagantă a Ministerului
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?