X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

LIVE: Opoziția unită protestează din nou

24 ian. 2016,, 16:35   Politică
1195 0
13:04
Политолог, депутат от ПСРМ Богдан Цырдя: «Ещё недавно Генеральный секретарь Совета Европы Турбьёрн Ягланд заявлял, что Молдова – захваченное государство. Сейчас же нас уверяют в том, что мы должны быть за нынешнее правительство. Европейские партнёры, будьте осмотрительнее».13:04
Политолог, депутат от ПСРМ Богдан Цырдя: «Ещё недавно Генеральный секретарь Совета Европы Турбьёрн Ягланд заявлял, что Молдова – захваченное государство. Сейчас же нас уверяют в том, что мы должны быть за нынешнее правительство. Европейские партнёры, будьте осмотрительнее».12:06
Celor adunați în Piața Marii Adunări Naționale li se alătură simpatizanții PSRM și ai Partidului Nostru. Mai mulți protestatari au în mîini hrizanteme. Toate acestea amintesc de toamna anului 2015, cînd aceste flori au fost numite „simbol al luptei cu regimul oligarhic”.12:06
Celor adunați în Piața Marii Adunări Naționale li se alătură simpatizanții PSRM și ai Partidului Nostru. Mai mulți protestatari au în mîini hrizanteme. Toate acestea amintesc de toamna anului 2015, cînd aceste flori au fost numite „simbol al luptei cu regimul oligarhic”.11:30
Anterior s-a anunțat că mitingul în susținerea Guvernului Filip a fost anulat (http://www.noi.md/ru/news_id/77266). Cu toate acestea, liderii opoziției Igor Dodon și Renato Usatîi nu exclud provocări în privința protestatarilor. Acțiunile de protest din Chișinău s-au întețit după votarea noului guvern pe 20 ianuarie. În seara acelei zile adepții opoziției au înconjurat Parlamentul și au încercat să pătrundă în clădire. Protstele au continuat pe 21 și 22 ianuarie. Protestatarii au mărșăluit prin fața mai multor instituții de stat, cerînd anularea votului de investire a Guvernului Filip, oferit de 57 de deputați.14:58
Renato Usatîi a anunțat că intrarea în Chișinău va fi blocată o oră. Protestatarii au ajuns deja pe str. Calea Ieșilor și în scurt timp vor bloca traseul național.
14:58
Renato Usatîi a anunțat că intrarea în Chișinău va fi blocată o oră. Protestatarii au ajuns deja pe str. Calea Ieșilor și în scurt timp vor bloca traseul național.14:58
Renato Usatîi a anunțat că intrarea în Chișinău va fi blocată o oră. Protestatarii au ajuns deja pe str. Calea Ieșilor și în scurt timp vor bloca traseul național.
16:35

Protestatarii nu renunță la cerințele cu privire la anularea votului de investire a noului guvern și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tîrziu de luna aprilie. În plus, președintele PSRM, Igor Dodon, a înaintat un nou ultimatum. Socialistul a cerut ca în termen de trei zile funcționarii din posturile cheie să-și anunțe demisia. Funcționarii respectivi sînt indicați în rezoluția prezentată în Piața Marii Adunări Naționale de vicepreședintele Platformei „DA”, Vasile Năstase. Astfel, protestatarii cer demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, procurorului general, șefului Comisiei Electorale Centrale, șefului interimar al Inspectoratului General de Poliție, precum și eliberarea deținuților politici. Manifestanții au anunțat, de asemenea, despre crearea Comitetului Salvării Naționale.

Pentru a fi convingători în demersurile lor, în pofida zilei de odihnă și a gerului de afară, protestatarii pentru a treia oară în această săptămînă au mărșăluit pe bulevardul Ștefan cel Mare, blocînd intrarea în capitală dinspre Sculeni.

Se pare că unul din principalele rezultate ale acestei săptămîni este unirea forțelor de centru-stînga de la PSRM și Partidul Nostru cu cei de dreapta din Platforma „DA”. Opoziția unită îi mai oferă puterii timp pentru gîndire, însă judecînd după indignarea oamenilor timp rămîne tot mai puțin.



15:31

Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că acțiunea de blocare a intrării în oraș dinspre Sculeni a fost una spontană. „Nu am coordonat această acțiune cu poliția și serviciile de patrulare”, a menționat liderul socialiștilor. Dodon a amenințat că vor fi blocate și alte trasee naționale, dacă în termen de trei zile funcționarii care dețin funcții cheie în stat nu vor demisiona.

Coloana formată din adepții PSRM, Partidului Nostru și Platformei „DA” acum merge pe str. Calea Ieșilor spre intrarea în Chișinău, pentru a bloca traseul timp de o oră.

14:58

Renato Usatîi a anunțat că intrarea în Chișinău va fi blocată o oră. Protestatarii au ajuns deja pe str. Calea Ieșilor și în scurt timp vor bloca traseul național.

14:49

Simpatizanții opoziției au pornit spre Centrul Național Anticorupție (CNA). Anterior PSRM, Partidul Nostru și Platforma „DA” în repetate rînduri au cerut demisia directorului CNA, Viorel Chetraru.

Apoi protestatarii intenționează să meargă spre Sculeni. Bulevardul Ștefan cel Mare pe segmentul dintre Piața Marii Adunări Naționale și str. I. Creangă este închis pentru transport.

14:28

În timp ce în Chișinău protestele sînt în toi, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, ține un discurs la mitingul desfășurat la Iași, anunță unul din utilizatorii rețelei de socializare Twitter.



13:22

Muncitorii migranți de peste hotare sînt gata să se alăture protestului din centrul Chișinăului, a anunțat pentru postul de televiziune „LifeNews” președintele Congresului Diasporei Moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin. Potrivit lui, „500 de mii de cetățeni moldoveni care muncesc la Moscova în orice moment pot veni în Chișinău pentru a susține protestele naționale”.

13:29

Liderul Platformei „DA”, Andrei Năstase, consideră că acțiunile de protest zilnice trebuie să trezească conțtiința autorităților. „Noi îi așteptăm pe președinte, premier, pe toți deputații care au votat pentru investirea guvernului. Ei trebuie s-și dea demisia față de noi. Nu putem înceta mitingurile pînă cînd nu vor fi anuințate alegeri parlamentare anticipate. A trecut un an de cînd am declarat deschis că nu sîntem mulțumiți (Platforma „DA” prima dată s-a adunat în centrul Chișinăului pe 25 ianuarie 2015 – red.) și nu vom ceda cu una cu două”, a spus Năstase.

13:14

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care ține în mîini crizanteme albe, a amintit ce se va întîmpla în cazul venirii la putere a forțelor de centru-stînga: „Vom naționaliza televiziunile controlate de oligarhi. Vom revizui privatizarea din ultimii 10 ani și vom cere să fie demonstrată proveniența tuturor averilor. Toți criminalii de la putere vor ajunge în gața tribunalului popular”..



12:54

Secretarul Platformei societății civile „Pro-Europa”, Lilia Snegureac, a menționat că oamenii care protestează împotriva guvernului au opțiuni politice neutre: „Noi sîntem victime ale degradării puterii. Nu putem avea încredere în guvernare după furtul miliardului, „Pădurea Domnească”, concesiunea aeroportului. Nu ne mai putem lăsa manipulați”.




12:40


Președintele PSRM, Igor Dodon, s-a adresat celor adunați: „Ștefan cel Mare ar fi rămas mulțumit de faptul că întreg poporul moldovenesc s-a unit pentru un singur scop – debarcarea guvernului care a acaparat țara”.

Liderul socialiștilor i-a îndemnat pe partenerii occidentali să nu aibă încredere în guvernul împotriva căruia se pronunță majoritatea populației.

12:06

Celor adunați în Piața Marii Adunări Naționale li se alătură simpatizanții PSRM și ai Partidului Nostru. Mai mulți protestatari au în mîini hrizanteme. Toate acestea amintesc de toamna anului 2015, cînd aceste flori au fost numite „simbol al luptei cu regimul oligarhic”.



11:45


Anterior Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a îndemnat cetățenii să nu admită haos și ură . Mitropolitul este îngrijorat de situația creată în societatea moldovenească, propunînd ca conflictele să fie soluționate prin metode pașnice.

11:30

Anterior s-a anunțat că mitingul în susținerea Guvernului Filip a fost anulat . Cu toate acestea, liderii opoziției Igor Dodon și Renato Usatîi nu exclud provocări în privința protestatarilor. Acțiunile de protest din Chișinău s-au întețit după votarea noului guvern pe 20 ianuarie. În seara acelei zile adepții opoziției au înconjurat Parlamentul și au încercat să pătrundă în clădire. Protstele au continuat pe 21 și 22 ianuarie. Protestatarii au mărșăluit prin fața mai multor instituții de stat, cerînd anularea votului de investire a Guvernului Filip, oferit de 57 de deputați.

11:22

Cîteva mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, unde începe un miting antiguvernamental. La acțiune urmează să participe cîteva zeci de mii de adepți ai Partidului Socialiștilor, Partidului Nostru și Platformei „DA”. Circulația transportului pe bulevardul Ștefan cel Mare este blocată în zona pieței centrale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?