Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Astăzi creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Boboteaza

19 ian. 2016,, 09:45   Societate
852 0
Крещение Господне отмечается сегодня православными верующими
Foto: gagauzmedia.md
Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Botezul Domnului, în popor această sărbătoare numindu-se Boboteaza. Denumirea bisericească a sărbătorii de astăzi este „Sfînta și Dumnezeiasca Arătare a Domnului Dumnezeu și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos”, notează NOI.md.

În această zi, în biserici se oficiază Sfînta Liturghie și slujba de sfințire a Aghesmei Mari, care ulterior este împărțită credincioșilor. Se aghesmuiesc fîntînile și casele, se stropesc cu agheasmă și mormintele răposaților.

Conform regulilor bisericești, în ziua de Bobotează, pînă la Agheasma Mare, creștinii nu trebuie să bea nimic și nici să mănînce. Agheasma Mare se bea pe nemîncate Duminica și de sărbători. Aceasta are proprietăți terapeutice miraculoase, dacă este consumată cu credință și evlavie.

Potrivit unor tradiții, și în Ajun, și de Bobotează creștinii se scaldă în apa unui izvor sau a unui lac, fiind convinși că astfel se protejează de boli pentru anul întreg.

Semnele populare spun că, dacă ziua de Bobotează este geroasă, recolta va fi bogată. Boboteaza marchează sfîrșitul sărbătorilor de iarnă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?