X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Președintele iranian Rohani va vizita săptămîna viitoare Italia și Franța

18 ian. 2016,, 15:00   Externe
585 0

Foto: newsrescue.com

Președintele iranian Hassan Rohani va întreprinde săptămîna viitoare vizite în Italia și în Franța, în prima sa deplasare în Europa după ridicarea, sîmbătă, a sancțiunilor internaționale impuse țării sale, transmite luni Reuters, citînd o sursă diplomatică.

Președintele Rohani se va afla în Italia în zilele de 25 și 26 ianuarie, și la Paris pe 27 ianuarie.

În prima zi a vizitei la Roma, președintele iranian se va întîlni cu omologul său italian Sergio Mattarella, cu prim-ministrul Matteo Renzi și cu oameni de afaceri din Peninsulă. Potrivit diplomatului citat, în ziua următoare Hassan Rohani va fi primit de papa Francisc.

Vizitele președintelui iranian în Europa au fost programate inițial să se desfășoare în noiembrie 2015, dar au fost anulate în urma atentatelor islamiste din capitala Franței.

Italia și Franța au fost cei mai importanți parteneri economici ai Iranului înaintea impunerii sancțiunilor internaționale în 2006, și doresc să-și recîștige aceste locuri.

După semnarea acordului nuclear de la Viena între Iran și marile puteri, care a permis ridicarea sancțiunilor, la Teheran au sosit delegații de politicieni și de oameni de afaceri, vizitelor lor propunîndu-și normalizarea relațiilor și studierea posibilităților de investiții în această țară cu 78 milioane de locuitori, bogată în petrol și gaze.

Ministrul de externe francez Laurent Fabius și omologul său italian Paolo Gentiloni au fost printre primii sosiți la Teheran, transmițîndu-i cu aceste prilejuri invitații președintelui Rohani de a vizita Parisul și Roma.

În 1999, reformatorul Mohammad Khatami s-a deplasat în Franța și Italia, fiind primul și singurul președinte iranian care a vizitat Europa după revoluția islamică din 1979.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?