X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Examinarea dosarului contra lui Petrenco va dura 4 zile la rând

16 ian. 2016,, 15:00   Societate
575 0

Foto: actualitati.md

Judecătoria sectorului Râșcani va începe de luni, 18 ianuarie, să examineze dosarul deținuților politici din grupul Petrenco. Procesul de examinare va dura patru zile la rând, potrivit avocaților.

”Cazul lui Grigore Peternco va fi examinat 4 zile la rând: din 18 până 21 ianuarie. Ședințele vor începe de la ora 11.00. În prima zi, vom audia mai mulți martori. Va fi un proces foarte interesant”, a anunțat vineri, 15 ianuarie, avocatul deținuților politici, Ana Ursachi.

Avocatul a mai anunțat că se așteaptă la o reacție din partea judecătorilor respectivei instanțe, unde au fost expediate declarații de garanție personală în numele deținutului politic, Grigore Petrenco din partea a patru oficiali din Uniunea Europeană care au cerut eliberarea necondiționată a acestuia.

Cei patru oficiali europeni care au depus garanții personale pentru Grigore Petrenco sunt:

Helmut Scholz, deputat în Parlamentul European, membrul al grupului Stângii Unite Europene.

Gabriele Zimmer, deputat al Parlamentului European, președintele grupului Stângii Europene Unite(GUE/NGL).

Tiny Kox, liderul partidului parlamentar din Germania, președintele grupului Stânga Unită în Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE).

Andrej Hunko, membru al APCE, deputat în Bundestagul Germaniei.

Amintim că mai mulţi membri şi activişti ai partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, în frunte cu fostul deputat, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco, se află în arest din 6 septembrie 2015, după ce au protestat paşnic în faţa Procuraturii Generale împotriva regimului oligarhic de la guvernare.

Reţinerea şi arestul protestatarilor a trezit un val de critici din partea organizaţiilor internaţionale, a structurilor europene, politicienilor din mai multe ţări ale lumii, care au cerut eliberarea lor imediată din arest.

În cadrul sesiunii de toamnă a APCE, 32 de deputaţi din toate fracţiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care reprezintă 20 de ţări, au semnat o Declaraţie scrisă în „cazul Petrenco”, în care „Moldovei i se cere expres să elibereze imediat toți deţinuţii politici”. Astfel, potrivit avocaţilor, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei l-a recunoscut pe politicianul aflat în arest, Grigore Petrenco drept „deţinut politic”, iar pe oligarhul Vladimir Plahotniuc – drept „un pericol pentru democraţie”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?