Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Petre Neamțu: Continui ceea ce a început Dumitru Blajinu (FOTO)

16 ian. 2016,, 11:00   Societate
1940 0
Foto: wordpress.com
Aflîndu-se de 30 de ani la cîrma Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, maestrul Petre Neamțu, ca și în prima zi de activitate, este gata să susțină concerte în orice colț al republicii. Încă fiind în clasa a șasea, a gustat prima dată din muzica adevărată și de atunci nu s-a mai despărțit de ea nici pentru o clipă. Într-un interviu oferit publicației revista.md, dirijorul a relatat cum și-a început activitatea și care îi sînt visele, notează NOI.md.

Petre Neamțu s-a născut în anul 1950. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, unde și-a ales să studieze acordeonul. „Profesorul meu, Dionisie Chiroșca, aproape exagera cu lecțiile de acordeon. Pe timpurile acelea era cel mai bun profesor de acordeon și îl simțeam ca pe un părinte. El m-a ajutat să fac progrese mari. Dar și mie îmi plăcea, dacă la ora 5.30 dimineața eu eram deja în drum spre colegiu… Este foarte important pentru un instrumentist să cînte în primele ore ale dimineții”, a povestit maestrul.

Apoi au urmat studiile la Institutul de Arte, astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Fiind student, Petre Neamțu a format o orchestră a Institutului, dar la scurt timp acesta, la propunerea lui Ion Bazatin, a devenit dirijor al Ansamblului de Cîntece și Dansuri „Hora” (Alunelul).

Din 1972, maestrul s-a ținut numai de dirijat. „A fi dirijor de muzică populară nu înseamnă să stai în fața unei orchestre și să dai din mîini. Trebuie să faci aranjamente, să cunoști fiecare aspect, să fii la curent cu tot ce se întîmplă în spectacol. Trebuie să știi să mai compui ceva sau să știi cînd și cum să faci o schimbare. Mai mult, cu fiecare instrumentist în parte, trebuie să știi cum să vorbești, pentru că instrumentiștii profesioniști sînt delicați, sînt altfel decît cei amatori”, a mărturisit dirijorul.

În perioada anilor 1973-1986, a fost profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Din 1985 este conducător al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, înlocuindu-l pe Dumitru Blajinu. „Nimeni nu a luat locul nimănui. Dacă nu veneam eu în locul lui, venea altcineva. Am continuat ceea ce a început maestrul Blajinu, iar pe cele mai importante afișe ale Orchestrei «Folclor» plasăm și fotografia lui. Întotdeauna l-am fi întîmpinat la noi cu brațele deschise”, a spus Petre Neamțu.

Maestrul e mereu ocupat cu muzica, însă în clipele libere, uneori, merge la pescuit sau la vilă. Petre Neamțu își dorește nespus de mult ca toate casele de cultură din satele Moldovei să fie reparate, iar artiștii să concerteze liniștiți, fără a se teme să răcească. Dirijorul spune că nu ratează nicio șansă de a pleca să cînte în unul dintre colțurile republicii, pentru că moldovenii sînt dornici de a urmări spectacole, chiar dacă nu au bani de bilete.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?