Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Ultimatumul lui Timofti vs ultimatumul majorității parlamentare

14 ian. 2016,, 08:15   Politică
1117 9
Foto: protv.md
Președintelui Nicolae Timofti i-au fost suficiente doar cîteva ore pentru a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Și deja ieri seara, 13 ianuarie, majoritatea parlamentară, formată din 56 de deputați, a emis o declarație prin care a anunțat că candidatul rămîne același, informează NOI.md.

Majoritatea, în mod tradițional, a fost sprijinită de un grup de analiști, care au avertizat încă o dată publicul că, dacă nu trece candidatura "proeuropeană" a lui Plahotniuc, va fi rîndul lui Putin, care, cică, va realiza scenariul său pe teritoriul Republicii Moldova.

În această situație președintele se confruntă cu o alegere dificilă: să se supună majorității, să demisioneze sau să continue să insiste asupra unei alte candidaturi.

Amintim că Timofti s-a folosit de dreptul său constituțional și a respins candidatura propusă de majoritatea parlamentară.

Președintele și-a motivat decizia prin faptul că candidatura lui Vlad Plahotniuc nu corespunde tuturor criteriilor necesare pentru desemnarea lui în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. În particular, s-a invocat faptul că, în luna februarie 2013, Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere lui Plahotniuc, cînd acesta a părăsit postul de vicepreședinte al Legislativului.

Oricum, candidatura lui Plahotniuc a fost respinsă, majoritatea s-a expus pe marginea acestui caz și acum rămîne de văzut cine va încerca pentru a treia oară în ultima lună să devină candidat la funcția de premier și să fie votat.

Noul guvern urmează să fie investit pînă pe 29 ianuarie. În caz contrar, Parlamentul va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Primul candidat la funcția de premier, după demiterea Guvernului Streleț, a fost Ion Sturza, desemnat de șeful statului la 21 decembrie. Ședința specială a Parlamentului de pe 4 ianuarie, la care Sturza urma să ceară vot de încredere programului de activitate și Cabinetului de miniștri, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Al doilea candidat la funcția de premier a devenit Vlad Plahotniuc, care a fost propus de majoritatea parlamentară la inițiativa Partidului Democrat.

Însă de data aceasta președintele țării a respins candidatura propusă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?