X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Ciobanu: Asistăm la un ultim act al acestei farse politice

12 ian. 2016,, 13:15   Politică
1012 4

Foto: ipn.md

Modul în care a fost creată noua majoritate parlamentară, în urma scindării PLDM-ului și PCRM-ului, nu este o surpriză pentru nimeni, consideră editorialistul Victor Ciobanu. „Metodele de convingere ale Partidului Democrat sînt deja bine cunoscute”, a declarat analistul politic în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, notează NOI.md.

În opinia editorialistului, fenomenul traseismului politic capătă proporții în Republica Moldova. „Dacă am sta să contabilizăm toți transfugii și dacă eventual am admite că ei ar putea forma un partid sau cel puțin o fracțiune, atunci am constata că de fapt partidul traseiștilor ar fi cel mai numeros din Parlament. Și asta tot este un fenomen foarte interesant, în ce măsură și în ce direcție degradează procesul politic de la noi”.

„Este o majoritate cum am zis eclectică, de interes de moment, formată ad-hoc de PD. De fapt, asistăm la un ultim act al acestei farse sau tragedii de capturare definitivă a politicului din Republica Moldova”, a explicat Ciobanu.

Analistul politic mai susține că, cel mai probabil, la funcția de premier nu va fi propusă candidatura lui Vlad Plahotniuc. În opinia lui, șeful statului trebuie să țină cont de faptul că metodele prin care a fost creată noua majoritate parlamentară nu au fost tocmai oneste.

„Dacă e să ne referim la ziua de miercuri, eu cred că da, aici o mică intrigă se mai păstrează, cred că pînă la urmă se va merge pe varianta acestei majorități și unui candidat, altul decît Plahotniuc. Nu exclud nici varianta în care președintele poate să refuze candidatura propusă de această majoritate, pentru că, în opinia mea, președintele totuși trebuie să se conducă de norma constituțională. Iar coalițiile, majoritățile se formează din partide, și nu din adunătură, traseiști, individuali, prin cumpărare, șantaj ș.a.m.d”, a punctat Victor Ciobanu.

În opinia lui Victor Ciobanu, noul guvern, ca și cele precedente, nu-și vor onora angajamentele față de cetățeni. „Lupta cu corupția va fi mimată în continuare, vor fi desemnați cu siguranță un grup de vinovați din cei care nu s-au conformat acestei majorități, deci va fi în continuare o mimare, o luptă selectivă, așa, demonstrată pe sticla televizorului, în rest nu se va întîmpla nimic”, a explicat Ciobanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?