Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Mogherini: Acordul privind programul nuclear iranian va fi pus în aplicare ''în curând''

12 ian. 2016,, 01:00   Externe
985 0

Foto: ruvr.ru

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a declarat luni la Praga că acordul istoric privind programul nuclear iranian ar urma să fie pus în aplicare ''în curând'', relatează AFP. Acordul privind programul nuclear iranian, încheiat pe 14 iulie 2015 la Viena între Teheran și marile puteri ale lumii, trebuie să garanteze că Iranul nu se dotează cu bomba atomică, în schimbul unei ridicări treptate și controlate a sancțiunilor internaționale.

''Potrivit așteptărilor mele, această zi poate sosi în curând'', a declarat dna Mogherini într-o conferință de presă comună cu ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek. ''Aplicarea acordurilor este pe calea cea bună, ceea ce este încurajator. Nu este încă o dată stabilită, deoarece Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are și ea un cuvânt de spus'', a adăugat Înaltul reprezentant al UE.

AIEA trebuie să verifice dacă Iranul și-a îndeplinit toate obligațiile în domeniu, ceea ce ar trebui să-i permită ridicarea treptată a sancțiunilor economice legate de acest program. Secretarul de stat american, John Kerry, declara joia trecută că acordul ar urma să înceapă să fie pus în aplicare în câteva zile. Sancțiunile impuse de către UE și SUA împotriva Teheranului s-au dovedit destul de dăunătoare pentru economia Iranului, blocând în străinătate numeroase bunuri iraniene și privând economia țării, dependentă de petrol, de tehnologii și investiții absolut necesare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?