X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Raport APCE despre dosarul Filat și Petrenco: Autoritățile trebuie să le asigure un proces echitabil

31 dec. 2015,, 11:48   Politică
970 6

Raport APCE despre dosarul Filat și Petrenco: Autoritățile trebuie să le asigure un proces echitabil
Foto : oficial.md

În urma discuțiilor cu foștii deputați Vlad Filat și Grigore Petrenco, președinte al Comitetului de Monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Stefan Schennach, s-a arătat îngrijorat de mersul proceselor. Oficialul a menționat într-un raport că autoritățile trebuie să le asigure celor doi inculpați un proces echitabil, pentru a combate zvonurile larg răspîndite în societate precum că justiția ar fi controlată politic, notează NOI.md.

„Justiția trebuie să se facă indiferent de afilierea politică. În contextul actual, sînt îngrijorat de acuzațiile grave, larg împărtășite în societate precum că instituțiile de stat, inclusiv agențiile judiciare și de aplicare a legii, sînt controlate de un oligarh și că deciziile judecătorești ar avea la bază motive politice. Astfel de acuzații au un impact negativ asupra încrederii oamenilor în procedurile judiciare echitabile și neselective. Cu atît mai multe, în condițiile în care politicienii sînt judecați într-un moment critic pentru țară: în urma demiterii guvernului, țara luptă pentru stabilitatea politică și instituții democratice care să funcționeze adecvat”, a menționat oficialul APCE în raportul său.

Acesta a îndemnat autoritățile să ofere toate garanțiile procedurale, întru respectarea prezumției nevinovăției și asigurarea dreptului la un proces echitabil în cazul lui Filat și Petrenco. Raportorul APCE s-a arăta îngrijorat și de modul în care este aplicat arestul preventiv în Republica Moldova.

„Arestul preventiv trebuie utilizat numai în ultimă instanță, atunci cînd alte măsuri au fost epuizate. Decizia de a prelungi arestul preventiv trebuie să fie examinată cu precizie și nu ar trebui, în nici un caz, să fie folosită ca o măsură punitivă de a reduce la tăcere vocile critice”, a punctat Stefan Schennach.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?