Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Decretul președintelui Timofti, declarat constituțional

29 dec. 2015,, 12:28   Politică
1348 0

Decretul președintelui Timofti, declarat constituțional
Foto: noi.md

Decizia cu privire la desemnarea lui Ion Sturza drept candidat la funcția de prim-ministru a fost declarată constituțională. Astfel, Curtea Constituțională a respins sesizarea celor 14 foști deputați PCRM, menținînd în vigoare decretul emis de președintele Nicolae Timofti, notează NOI.md.

Potrivit deciziei Curții, șeful statul este obligat după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat la funcția de premier, chiar dacă nu a ajuns la un consens cu deputații. În același timp, Curtea a stabilit că în cazul în care va fi totuși formată o majoritate parlamentară, președintele va fi obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate.

„În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, președintele are obligația de a desemna un candidat la funcția de premier, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sînt de acord cu propunerea președintelui. În cazul în care se constituie o majoritate parlamentară absolută, președintele desemnează candidatul susținut de această majoritate. Această majoritate urmează a fi formalizată cu indicarea deputaților care o constituie și cu o notificare oficială în adresa președintelui”, se arată în decizia Curții.

Precizăm că șeful statului a semnat decretul cu privire la desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de premier pe 21 decembrie curent. Acesta urmează să ceară votul de încredere al Parlamentului în cadrul unei ședințe speciale pe 4 ianuarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?