X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Voronin: Cinci cetățeni ai României sînt membri ai Curții Constituționale, deci ne putem aștepta la orice

29 dec. 2015,, 08:15   Politică
1033 5
Воронин: Президент не обязан вести диалог с независимыми депутатами
Foto: newsmoldova.md
„Compartimentul din Constituție în care sînt stipulate drepturile și obligațiile Președintelui definește în mod clar că președintele susține consultări cu fracțiunile parlamentare privind înaintarea candidaturii la postul de prim-ministru. Mai mult, în Constituție nu este scris nimic nici despre majoritatea, nici despre minoritatea care stă în spatele candidaturii premierului”, a declarat președintele PCRM, Vladimir Voronin, la o emisiune difuzată de canalul de televiziune TV7 în legătură cu faptul că astăzi Curtea Constituțională urmează să examineze în regim de urgență sesizarea celor 14 deputați care s-au retras din PCRM privind constituționalitatea Decretului președintelui privind desemnarea candidatului la postul de prim-ministru, comunică NOI.md.

Potrivit ex-președintelui, din logica formală ar trebui să urmeze că prin consultări se cristalizează viitoarea majoritate, care ulterior în Parlament va susține guvernul. În Constituție însă lipsește acest lucru. „Luînd însă în considerare faptul că cinci cetățeni ai României sînt membri ai Curții Constituționale și decid soarta țării, precum și faptul că Înalta Curte deja a anulat chestiunea privind remanierile de cadre, votată de majoritate în Parlament, ne putem aștepta la orice”, a afirmat Voronin.

El a mai amintit că din cei 14 foști deputați din PCRM care s-au adresat Curții Constituționale, Violeta Ivanov și Artur Reșetnicov au fost prezenți la consultările fracțiunii comuniștilor cu președintele.

„Aceste 14 persoane, care au abandonat fracțiunea PCRM, nu constituie o fracțiune, a menționat liderul comuniștilor. Fracțiunea parlamentară se constituie în conformitate cu rezultatele votării în timpul alegerilor. O altă fracțiune cu deputații noștri nu poate exista. De aceea, îmi pare ridicolă Platforma Social-Democrată. Președintele nu este obligat să se consulte cu această platformă, deoarece, conform Constituției, el se consultă cu fracțiunile și nu este obligat să adopte deciziile pe care le propun fracțiunile. El însă trebuie să înțeleagă că aceasta se va solda cu complicații, cu posibile alegeri anticipate”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?