X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Țîrdea: MAE tolerează imixtiunea grosolană în treburile interne ale Moldovei

21 dec. 2015,, 13:05   Politică
729 0
Цырдя: МИД потворствует грубому вмешательству во внутренние дела Молдовы
Foto: noi.md
„Afirmațiile ambasadorului României, Marius Lazurcă, despre situația politică din Moldova reprezintă o imixtiune brutală în treburile interne ale republicii noastre. Aceasta este o dovadă în plus că Moldova este un stat aflat parțial sub guvernare externă, iar stăpînii – de regulă ambasadorii SUA și României – tot mai des fac declarații cu privire la situația din țară, la viitoarea alianță pe care și-ar dori să o vadă, la alegerile anticipate. Este un fapt strigător la cer, care indică că clasa politică din Moldova nu are verticalitate și voință, și chiar este bîntuită de corupție”, a declarat parlamentarul din partea PSRM Bogdan Țîrdea, informează NOI.md.

Deputatul a subliniat că într-un stat suveran ambasadorii străini nu au dreptul să facă declarații cu privire la situația politică, la alianțele politice, nu pot aprecia nicio mișcare de protest sau acțiunile forțelor politice. Toate acestea, în mod automat, sînt interpretate ca imixtiune în treburile interne ale unui stat suveran. Dacă asemenea situații s-ar fi produs, de exemplu, în SUA sau Franța, ambasadorii acestor țări ar fi fost, probabil, expulzați imediat.

Ambasadorii se ocupă de stabilirea relațiilor politice și economice, înmînează și primesc note din partea statului în care se află, organizează diferite evenimente, se ocupă de promovarea imaginii țării pe care o reprezintă etc. Însă ambasadorul nu are dreptul să facă declarații politice, pentru că el este mai degrabă o figură tehnică, nu politică. Ambasada poate în cazuri excepționale, în strictă conformitate cu protocolul, să expună poziția oficială a statului.

„Ministerul Afacerilor Externe trebuie să-l convoace și să-i înmîneze ambasadorului o notă de protest, iar în anumite cazuri să vină cu o declarație oficială, poate chiar să se adreseze conducerii României. În anumite situații se întrerup relațiile diplomatice sau este revocat ambasadorul – mecanisme sînt multe. Numai că ministerul nostru de externe niciodată nu va manifesta împotriva Ambasadei României sau altui stat din UE sau SUA”, a menționat Țîrdea.

În opinia parlamentarului, dacă ambasadorul Rusiei ar fi făcut asemenea declarații despre structura alianței, alegeri, proteste, forțele politice, aceasta ar fi provocat o adevărată isterie, acțiuni de protest ș.a.m.d. „Iar atunci cînd asemenea declarații sînt făcute de români care protejează și patronează acest conglomerat politic din Moldova, ministerul nostru de externe are o reacție extrem de tolerantă, pentru a nu spune că încurajează chiar această imixtiune grosolană în treburile interne ale țării noastre”, consideră deputatul socialist.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?