X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Experţi: Sectorul bancar este o verigă slabă a economiei Moldovei

17 dec. 2015,, 17:30   Economie
679 0
Foto: yupi.md
Sectorul bancar al Moldovei, la sfîrşitul anului 2015, s-a dovedit a fi "o verigă slabă a economiei". Aceasta este una dintre concluziile exprimate joi în cadrul unei conferinţe de presă de către centrul Expert-GRUP. În cadrul proiectului, implementat în colaborare cu reprezentanţa Băncii Mondiale în Republica Moldova, ei au pregătit raportul "Analiza creşterii economice în Republica Moldova în 2015. Prognozele pentru anul 2016".

Analiştii au constatat că, în pofida capitalizării suficiente a majorităţii băncilor, din cauza lichidării celor trei bănci problematice, cetăţenii nu mai au încredere în sistemul bancar.

"Pentru soluţionarea problemei, autorităţile trebuie să aprobe urgent Legea privind stabilizarea şi reformarea sistemului bancar. Ea trebuie să fie axată pe un şir de momente importante, printre care: asigurarea transparenţei acţionarilor băncilor comerciale, accelerarea anchetei furtului de bani din BEM, interdicţia cu privire la interacţiunea băncilor autohtone cu zonele off-shore, evitarea acordurilor anticoncurenţiale între participanţii pieţei financiare", se spune în raport.

În raport se mai menţionează că anul 2015 a devenit anul în care s-au materializat cele mai rele prognoze economice ale experţilor-economişti.

"Practic toate riscurile despre care a avertizat Expert-GRUP în aprilie 2015, într-un mod sau altul, s-au evidenţiat. În Moldova există o criză bancară profundă, incertitudine politică, prescripţia reformelor, înăsprirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, scăderea exporturilor şi a remitenţelor lucrătorilor migranţi, precum şi inflaţia", a declarat în cadrul conferinţei de presă directorul Centrului, Adrian Lupuşor.

Potrivit lui, la sfîrşitul anului 2015, în republică s-a înregistrat un declin economic la nivelul de 0,8%.

"O astfel de scădere mică este determinată de creşterea industriei (+3,1%) şi comerţului intern (+ 2,3%). În acelaşi timp, dramatic s-a prăbuşit agricultura (-12.6%)", a menţionat Adrian Lupuşor.

Totuşi, expertul priveşte cu optimism în viitor şi consideră că în 2016 economia ţării se va putea restabili, prognozînd o creştere de +2,9%.

Adrian Lupuşor a menţionat, în special, că pentru a stabiliza creşterea economică, autorităţile Moldovei trebuie să restabilească urgent relaţiile cu donatorii internaţionali, în primul rînd cu FMI.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?