Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

În Moldova va fi simplificată înregistrarea afacerii în cadrul „ghişeului unic”

17 dec. 2015,, 15:45   Economie
894 1
Foto: infomarket.md
În Moldova va fi perfecţionat mecanismul înregistrării de stat a activităţii de antreprenoriat prin intermediul sporirii eficienţei mecanismului „ghişeului unic” la înregistrarea la Întreprinderea de Stat „Camera Înregistrării de Stat”. În afară de aceasta, se prevede reducerea termenului de înregistrare a businessului de la cinci la trei zile de lucru, iar la dorinţă solicitanţii pot beneficia de înregistrare în regim de urgenţă (timp de 24 de ore, 4 ore şi o oră) la tarife mai înalte, relatează NOI.md.

Se presupune că solicitantul poate să înregistreze businessul în cadrul unei singure vizite la „ghişeul unic”, iar ulterior să vină să ridice întregul pachet de documente de înregistrare. Totodată, taxa de stat pentru înregistrarea în regimul „ghişeului unic” va fi puţin majorată.

Acest lucru este prevăzut de modificările la legislaţia în vigoare, adoptate de Parlament în prima lectură. Se preconizează că în cadrul mecanismului „ghişeului unic” va fi efectuată verificarea denumirii persoanei juridice, vor fi perfectate toate actele de constituire a businessului, va fi eliberat extrasul din Registru etc.

Structurile publice antrenate în înregistrarea agenţilor economici vor interacţiona prin reţeaua electronică, fără a implica în acest proces solicitantul. Ulterior întreaga informaţie din Registrul de stat va fi prezentată organelor administraţiei publice locale pentru dările de seamă fiscale, statistice, medicale şi sociale. Perfectarea documentelor în regimul „ghişeului unic” va fi efectuată doar la dorinţa solicitantului.

Se prevede că plata pentru înregistrarea de stat a persoanei juridice, a filialei şi reprezentanţei acesteia în cadrul mecanismului „ghişeului unic” va alcătui 1149 de lei, în afara mecanismului „ghişeului unic” – 796 de lei, iar înregistrarea de stat a întreprinzătorului individual se estimează la 364 de lei. Pe pagina web a Camerei Înregistrării de Stat va fi asigurat accesul gratuit la o anumită informaţie din Registrul de Stat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali ce ţine de denumirea, forma organizatorico-juridică, numărul de identificare de stat (IDNO), data înregistrării, adresa, datele despre manager, numele şi prenumele, data înregistrării şi IDNO a întreprinzătorului individual.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?