Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ministerul Finanțelor nu va ajuta Ministerul Sănătății în soluţionarea problemei deficitului de medicamente în spitale

14 dec. 2015,, 17:40   Societate
767 0
Минфин не поможет Минздраву решить проблему дефицита лекарств в больницах
Foto: ua01.com
Ministerul Sănătății recunoaște că fără sprijinul Ministerului Finanțelor soluţionarea problemei ce ţine de deficitul de medicamente în spitale este extrem de problematică. Totodată, datoria statului faţă de CNAM crește. Acest lucru l-a declarat în cadrul unei conferințe de presă viceministrul Sănătății, Valentina Rotaru, relatează NOI.md.

Datoria Ministerului Finanțelor faţă de Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) constituie circa 551 de milioane de lei. Potrivit Valentinei Rotaru, Ministerul Sănătății de cîteva ori a apelat la Ministerul Finanțelor, solicitîndu-i explicaţii pe marginea stingerii datoriilor, dar nu a obţinut nici un răspuns.

Potrivit situaţiei de la 1 august, datoria spitalelor faţă de furnizorii de medicamente a depășit 470 de milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriei revine instituțiilor medicale republicane. Ele datorează 340 de milioane de lei. În acest sens, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a emis la 19 august un ordin prin care a solicitat conducerii spitalelor să monitorizeze modul de utilizare a mijloacelor bugetare. Măsurile întreprinse au contribuit la reducerea volumului datoriilor cu 85 de milioane de lei.

Rotaru a menționat că există astfel de instituții medicale care nu monitorizează deloc datoriile. Printre acestea se numără Spitalul de Dermatologie şi Maladii Comunicabile, Dispensarul Republican de Narcologie, Spitalul Clinic de Psihiatrie, spitalele raionale din Cimișlia şi Rîșcani, Spitalul Clinic Municipal nr.4, precum şi Spitalul Clinic Municipal „Sfîntul Arhanghel Mihail”.

Anterior problema privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente a fost ridicată de nenumărate ori în Parlament. Luînd cuvîntul în fața parlamentarilor, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a spus că pînă cînd nu va fi format un guvern permanent, în buget nu vor apărea mijloace pentru acoperirea datoriilor faţă de CNAM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?