Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Anunţul ambasadorului Moldovei la Berlin

14 dec. 2015,, 09:05   Economie
953 1

Foto: tribuna.md

Autorităţile de la Chişinău şi Berlin îşi propun să organizeze, în 2016, un nou forum economic moldo-german. Evenimentul al cărui scop este creşterea volumului schimburilor comerciale dintre cele două ţări, va fi organizat în unul dintre statele federale ale Germaniei.

Despre aceasta a anunţat ambasadorul Moldovei la Berlin, Oleg Serebrian, numit în această funcţie la sfîrşitul lunii noiembrie.

Diplomatul Oleg Serebrian se arată optimist şi spune că, din 2016, companiile germane vor investi mai mult în ţara noastră.

"Pentru noi este important ca cea de-a treia economie mondială, care este Germania, să fie prezentă într-o ţară, precum Republica Moldova. Avem anumite avantaje, sîntem aproape de UE, avem forţă de muncă calificată şi chiar destul de ieftină", a spus Serebrian.

Ambasadorul mai susţine că exporturile ar putea creşte mai mult din contul produselor alimentare, inclusiv a vinurilor.

"Germania este cu cea mai mare populaţie din UE, 83 de milioane, şi se consumă relativ mult. Terenul era pregătit, într-un fel, pentru că în land-urile estice ale Germaniei, Moldova nu era chiar anonimă, era cunoscută încă din perioada URSS-ului şi produsele noastre viticole au ajuns pe piaţa Republicii Democratice Germane şi pînă în 1990", a adăugat Serebrian.

Mai mult, Germania va continua să ofere şi în 2016, burse specialiştilor din ţara noastră, în cadrul programelor comune.

"Bineînţeles, că beneficiază foarte mulţi, o condiţie este cunoaşterea limbii germane şi tradiţia va fi menţinută. Ceea ce este păcat e că mulţi dintre ei, după ce obţin aceste burse, fie că sînt cercetători la noi sau profesori la diferite universităţi, după asta rămîn aici. Asta este unul dintre canalele prin care s-a efectuat această migraţiune", a mai spus Serebrian.

În 2015 s-au împlinit 23 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-germane. În perioada ianuarie-septembrie, exporturile din Germania a fost de peste 86 de milioane de dolari, iar importurile de produse şi mărfuri au atins cote de peste 237 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?