X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Președinta Georgiei a respins proiectul de lege care a provocat proteste masive

19 mai. 11:00   Externe
1939 0

Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sîmbătă legea ce vizează mass-media și care a declanșat săptămîni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.

Partidul de guvernămînt, Georgian Dream, are o majoritate suficientă pentru a trece peste veto-ul lui Zourabichvili și este de așteptat să facă acest lucru în zilele următoare.

„Acest lucru se poate întîmpla. Veto-ul va fi trecut cu vederea, sau (legea) va fi schimbată marginal și fără însemnătate. Cel mai important lucru astăzi este să ajungem la alegeri.”, a declarat Salome Zourabichvili pentru Euronews.

Alegerile parlamentare programate pentru luna octombrie vor fi un test pentru Georgia

„Cu ocazia alegerilor vom avea un referendum asupra apartenenței la Europa. Așa ar trebui să vedem următoarele alegeri, care nu pot fi alegeri normale, care vor fi alegerile pentru a opri această deviere. Folosesc un cuvînt slab, este doar o deviere. Ne vom întoarcem pe calea noastră, dar este important să facem acest lucru prin alegeri. Și este foarte important ca Uniunea Europeană să precizeze foarte clar că va lua în considerare alegerea Georgiei, adică nu va sancționa țara. Fac distincție între sancțiunile individuale și țară, dar că țara nu va fi sancționată pînă cînd răspunsul nu va fi cunoscut la urne”, a mai spus președinta Georgiei.


Amintim că, proiectul de lege privind agenții străini a fost votat pe data de 14 mai în a treia și ultima lectură de către majoritatea parlamentară din Georgia. În timpul ședinței plenare au izbucnit încăierări între parlamentarii din partidul Visul Georgian și cei ai opoziției. Asta se întîmplă după ce membrilor opoziției li s-a interzis să participe la ședința Comisiei juridice din 13 mai, unde majoritatea parlamentară a avut nevoie de doar 67 de secunde pentru a revizui legea.

Între timp, controversata lege a stîrnit proteste masive la Tbilisi. Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. De asemenea, au existat numeroase arestări. Occidentul, dar și criticii sînt de părere că actul legislativ este o amenințare la adresa integrării europene a țării și este considerată inspirată de la ruși pentru a intimida opoziția.

Proiectul de lege impune ONG-urile și organizațiile media care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”.

4
1
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?