Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bălan către miniștri: Nu comparați KGB-ul cu SIS-ul

9 dec. 2015,, 15:50   Politică
1325 5

Bălan către miniștri: Nu comparați KGB-ul cu SIS-ul
Foto: trm.md

Problema detașării ofițerilor de Informații și Securitate în ministere și instituțiile publice a stîrnit discuții aprinse astăzi, la ședința Guvernului. În timp ce o parte dintre miniștrii s-au arătat nedumeriți de necesitatea cooptării ofițerilor în instituțiile lor, directorul SIS, Mihai Bălan, a precizat că detașarea agenților este reglementată prin lege și este o practică obișnuită pentru mai multe state europene, notează NOI.md.

Potrivit lui Mihai Bălan, ofițerii SIS urmează să acorde sprijinul necesar conducătorilor de instituții, în vederea prevenirii corupției și delapidărilor de fonduri publice, dar și în gestiunea documentelor secrete.

„La ora actuală cunoaștem o serie de instituții împînzite de corupție sau instituții care se ocupă cu contrabanda. Ofițerii de informații ar putea ocupa chiar funcții de vicedirectori, de exemplu, în cadrul Serviciului Vamal sau al Biroului Relații Interetnice, sau la Moldovagaz, pentru a putea într-adevăr acorda acest sprijin. Deja de săptămîna viitoare vor fi expediate propuneri conducătorilor instituțiilor și urmează ca aceștia să determine o funcție pentru ofițerii noștri, dar o funcție înaltă, care să le permită să aibă acces la documente”, a precizat Balan.

Propunerea a fost criticată de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, care a precizat că această măsură este exagerată. „Eu am impresia că ne întoarcem în anii ’70, cînd nicio plecare peste hotare a unui funcționar public nu avea loc fără un însoțitor al KGB. Mi se pare că e prea dură abordarea, cred că trebuie să mai chibzuim”, a spus Filip.

„Nu comparați KGB-ul, care a lucrat cu pistolul pe masă, cu tot felul de represiuni, cu SIS-ul, în care principala armă este inteligența”, a spus în replică Mihai Bălan.

Și premierul interimar Gheorghe Brega i-a îndemnat pe membrii cabinetului de miniștri să se conformeze solicitării SIS-ului. „Nu vă speriați, pentru că, dacă nu vreți în mod oficial, se va face altfel. Moldova, din ’99 încoace, nu a dus lipsă de turnători și trădători”, a declarat Brega.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?