Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Kenya şi Tanzania, afectate de inundaţii mortale, în alertă la apropierea ciclonului Hidaya

5 mai. 05:00   Externe
1604 0

Kenya şi Tanzania sînt în alertă sîmbătă în contextul apropierii unui ciclon care se îndreaptă spre ţărmurile la Oceanul Indian ale celor două ţări din Africa de Est vulnerabile la schimbările climatice şi afectate deja de inundaţii mortale, transmite AFP.

Aproximativ 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în Africa de Est din martie, iar zeci de mii au fost strămutate în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii şi alunecări de teren, au măturat gospodării şi au distrus drumuri şi poduri.

Preşedintele kenyan William Ruto a descris drept "îngrozitoare" prognozele meteorologice ce vizează ţara sa, care se va confruntă cu primul ciclon din istoria sa, şi a amînat pe termen nelimitat redeschiderea şcolilor, programată luni.

Ciclonul tropical Hidaya este aşteptat să atingă zona de uscat în acest weekend, pe coastele kenyene şi tanzaniene.

Potrivit lui William Ruto, ciclonul "se preconizează că va provoca ploi torenţiale, vînturi intense şi valuri puternice şi periculoase".

În Kenya, începînd din martie, cel puţin 210 de persoane au murit şi alte aproape 100 sînt date dispărute, în timp ce 165.000 de locuitori au fost strămutaţi, potrivit cifrelor guvernamentale.

"Niciun colţ al ţării noastre nu a fost scutit de această devastare", a rezumat preşedintele. "Din păcate, nu am văzut sfîrşitul acestei perioade periculoase", a adăugat oficialul.

Ministerul de Interne a ordonat joi tuturor persoanelor care locuiesc în apropierea rîurilor mari sau a celor 178 de "baraje sau rezervoare pline sau aproape pline cu apă" să evacueze zonele în 24 de ore.

Membrii opoziţiei şi ai societăţii civile au acuzat guvernul de lipsă de pregătire în gestionarea acestei crize, în pofida avertizărilor meteorologice.

- "Precauţii maxime" -

Ciclonul Hidaya va atinge apogeul cu rafale de 165 km/h la momentul la care va ajunge pe uscat, în Tanzania, conform centrului climatic regional ICPAC.

Sezonul cicloanelor din sud-vestul Oceanului Indian durează în mod normal din noiembrie pînă în aprilie şi aduce aproximativ o duzină de furtuni în fiecare an.

Autoritatea tanzaniană de meteorologie a declarat sîmbătă pe reţeaua X că ciclonul se afla vineri seara la o distanţă de 125 de kilometri de capitala economică a Tanzaniei, Dar es Salaam, fiind însoţit de vînturi puternice şi precipitaţii abundente resimţite în mai multe regiuni costiere.

Meteorologii au îndemnat persoanele care locuiesc în zonele cu risc ridicat şi pe cele care lucrează în sectorul maritim să ia "măsuri de precauţie maxime".

Cel puţin 155 de persoane au murit în Tanzania în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren care au devastat culturi şi au măturat locuinţe.

Africa de Est este foarte vulnerabilă la schimbările climatice, iar precipitaţiile înregistrate anul acesta în regiune au fost amplificate de El Nino, un fenomen climatic natural asociat în general cu o încălzire globală, care provoacă secete în unele părţi ale lumii şi ploi abundente în altele.

În Burundi, cel puţin 29 de persoane au murit, iar alte 175 au fost rănite de la începutul sezonului ploios, în septembrie, a declarat Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) s-a declarat "îngrijorat îndeosebi" de soarta miilor de refugiaţi strămutaţi în Burundi, Kenya, Somalia şi Tanzania.

"(Ei) sînt forţaţi să fugă din nou pentru a-şi salva viaţa după ce casele lor au fost măturate de ape", a declarat vineri purtătoarea de cuvînt a UNHCR, Olga Sarrado Mur.

La sfîrşitul anului 2023, ploile diluviene din Kenya, Somalia şi Etiopia au provocat moartea a peste 300 de persoane, într-o regiune care se luptă să-şi revină după cea mai gravă secetă înregistrată în ultimii 40 de ani.

0
0
0
5
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?