Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova s-a majorat considerabil producția de pomușoare

9 dec. 2015,, 13:00   Business
909 5
В Молдове резко выросло производство ягод
Foto: volzsky.ru
Producția de pomușoare în Moldova în ultimii ani s-a majorat considerabil și a devenit o afacere profitabilă. Constatarea a fost făcută de către Anatol Palade, directorul Centrului de Consultanță în Afaceri (CCA), care a menționat că în această ramură activează peste 100 de mii de gospodării și ea poate asigura venituri mari fermierilor din Moldova cu condiția respectării tehnologiilor și cerințelor de certificare pentru încadrare în comerțul organizat, spre exemplu, în rețeaua de supermarketuri, informează NOI.md.

Suprafața totală rezervată pomușoarelor s-a extins în Moldova mai mult de trei ori – de la 0,8 mii ha în anul 2013 pînă la 2,7 mii ha în 2014. Totodată, o creștere de 85% se atestă în gospodăriile individuale. Recolta totală de pomușoare în Moldova a sporit de la 1,1 mii de tone în 2013 pînă la 5,4 mii de tone în 2014 sau aproape de cinci ori, dintre care o creștere de 89% a fost înregistrată în gospodăriile casnice.

Tehnologiile de producere, păstrare și accesul la piață al fermierilor pentru export sînt principalele teme ale Conferinței „Pomușoarele Moldovei 2015. Starea actuală și perspectivele de dezvoltare”, organizată la 10 decembrie de către Proiectul acces la piață și îmbunătățirea productivității de pomușoare (AMIB), implementat de Centrul de Consultanță în Afaceri. Evenimentul va avea loc la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În cadrul ei vor fi prezentate tehnologiile de producere a căpșunelor, zmeurei, coacăzei, murelor, scorușelor și altor pomușoare, metodele de protecție integrată împotriva bolilor și dăunătorilor. Se va discuta despre producerea pomușoarelor congelate, cele mai noi tehnologii de păstrare, împachetare și procesare a pomușoarelor, principalele căi de distribuție a producției de pomușoare în stare proaspătă, congelată etc.

Proiectul AMIB are ca scop facilitarea creșterii productivității și a veniturilor producătorilor de pomușoare din zonele centrală și de nord ale Moldovei prin sporirea potențialului fermierilor, accesul lor la cunoștințe și tehnologii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?